Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott evahiány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Evahiány a társasági adó hatálya alatt

Kérdés: Bevételi nyilvántartást vezető evás bt.-t számlaadás elmulasztása miatt megbírságolt az adóhatóság, emiatt visszakerült a társasági adó hatálya alá. Megállapítottak jelentős összegű evahiányt is. A határozat már a társasági adós időszakban készült el. Hova kell könyvelni a megállapított evahiányt, hogy szerepeljen a mérlegben, figyelembe véve, hogy a bevételi nyilvántartás időszakában nem kellett mérleget készíteni?
Részlet a válaszból: […]adóhatósággal szembeni kötelezettségként könyvelni. Az evahiány mint adóhiány nyilvánvalóan az evás időszakot terheli, de a bt. már nem evaalany, és így nem tudja azt evásként rendezni. Az evahiány - feltételezhetően - abból származott, hogy a bt. nem a hatályos jogszabályok előírásai szerint járt el, de a hibát a Tao-tv. üzleti éve előtt követte el, amelyet a Tao-tv. üzleti éve alatt kell rendezni. Ebből következően úgy kell eljárni, mint ahogyan adóellenőrzés, önellenőrzés során: a határozat jogerőre emelkedésének időszakában könyvelni kell az evahiányt az egyéb ráfordítások között az adóhatósággal szembeni kötelezettségként, de úgy, hogy az a társasági adó alapját ne csökkentse. Ha jelentős összegű a hiba, az adóhiány, akkor a középső oszlopban, ha nem jelentős, akkor a tárgyév adatai között szerepel az eredménykimutatásban, de annak összegével (adóhiány, mulasztási bírság, késedelmi pótlék) növelni kell az adózás előtti eredményt. Az evahiányt tehát a mérlegben a kötelezettségek között, az eredménykimutatásban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5422
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,