Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ex works paritás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ex works paritás árfolyama

Kérdés: Ex works paritással külföldön átvett áru számláját az átvétel napján érvényes árfolyamon kell forintosítani és szállítói kötelezettségként könyvelni, vagy annak a napnak az árfolyamán, amikor a fuvarozócég az árut a magyar vállalkozás raktárába beszállítja?
Részlet a válaszból: […]kell a számviteli elő­írások szerint forintosítani, és az árubeszerzést a szállítóval szemben könyvelni. A fuvarozócég nem vevő, csupán elszállítja az árut az eladótól a vevőhöz, függetlenül attól, hogy a fuvarozócéget az eladó vagy a vevő bízta meg az áruszállítással. Az árubeszerzés miatt a céget áfafizetési kötelezettség terheli. Az áfafizetési kötelezettséget az Áfa-tv. 60. §-ának (1)-(2) bekezdése szerint kell teljesíteni. Az (1) bekezdésben felsoroltak közül azt kell alkalmazni, ami előbb bekövetkezik. Ezen időpontok gyakorlatilag eltérnek a szerződés szerinti teljesítés időpontjától. A fizetendő áfát az Áfa-tv. 80. §-a alapján kell az adóalap forintra történő átszámítása után meghatározni. Az alkalmazandó devizaárfolyam is eltérhet a választott devizaárfolyamtól. Az Szt. 2012. 01. 01-től ad arra lehetőséget, ha ezt a cég a számviteli politikájában rögzíti, hogy - az adott esetben - az árubeszerzés forintértékét az Áfa-tv.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5445
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,