Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

A találat a megadott gépjármű üzemben tartása tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Gépjárművek üzemben tartása
Kérdés: A társaság üzemben tartója több tehergépjárműnek, amelyekre ingyenes üzembentartói szerződést kötött határozatlan időre egy magánszeméllyel, illetve egy egyéni vállalkozóval. A társaság a 0. Számlaosztályban tartja nyilván a szerződésben meghatározott értéken a gépjárműveket. Értékcsökkenést nem számol el, ezenkívül minden költséget, adót a társaság fizet és számol el. Az egyéni vállalkozó tárgyi eszközként tartja nyilván a gépjárművet, amelynek könyv szerinti értéke az értékcsökkenéssel folyamatosan csökken. Egyéb költséget a gépjármű után nem számol el. Megfelelően jár el a társaság, illetve az egyéni vállalkozó? A magánszemélynek keletkezik-e bármilyen jogcímen jövedelme?
Részlet a válaszból: […]terheli.Az egyéni vállalkozó - a kérdésben leírtakból ez következik - a könyveiben kimutatott gépjármű után terv szerinti értékcsökkenést számol el költségként, és ezzel csökkenti az egyéb tevékenysége során realizált bevételét, kevesebb jövedelmet mutat ki. Ha ezt teszi, akkor helytelenül jár el, mivel nem a vállalkozási tevékenysége érdekében felmerült költséggel a vállalkozói jövedelmét, a vállalkozói adóalapot csökkenti, és így az indokoltnál kevesebb személyi jövedelemadót fizet. (Természetesen - ez esetben - önellenőrzés keretében az adóhiányt rendezni kell!)A társaság az ingyenes üzembentartói szerződés alapján ingyenes szolgáltatást vesz igénybe, amelyet természetesen könyvelni kell, a szolgáltatás piaci értékén (T 522 - K 9891), amely szolgáltatás piaci értéke alapján az áfát is meg kell fizetnie (T 8671 - K 467). Természetesen az üzemben tartással kapcsolatosan felmerülő egyéb költségeket, ráfordításokat a társaság a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségként, ráfordításként elszámolhatja,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. augusztus 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6395