Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott készpénzfizetés bizonylatolása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Készpénzfizetés bizonylatolása

Kérdés: A kft. magánszemély megrendelője készpénzzel egyenlíti ki a kft. által kibocsátott átutalásos számlát. A felek átvételi elismervénnyel bizonylatolják a kifizetést. Bevételi pénztárbizonylat nem készül (a kft. mikrogazdálkodói beszámolót készít, pénzkezelési szabályzata nincs, és a készpénzes számlák, egyéb bizonylatok esetén nem alkalmaz bevételi és kiadási pénztárbizonylatolást). Jogszabálysértő-e a kft. eljárása?
Részlet a válaszból: […]bankszámláról történő fizetés szabályszerű számla alapján, akkor szabályozni kell a készpénzkezelést (tehát pénzkezelési szabályzat kell), amelynek a pénzbevétel és a pénzkiadás bizonylatain túlmenően még sok mindent kell tartalmaznia, többek között a pénz megőrzésének a feltételeit, a pénzt kezelő személyt stb. A készpénzkezeléshez kapcsolódó bizonylatokat az Szt. 168. §-a alapján szigorú számadási kötelezettség alá kell vonni.A kérdés szerinti esetben átutalásos (tehát szabályszerű) számlát állítottak ki, amelyet a vevővel szembeni követelésként kell könyvelni (T 311 - K 91-92, 467). Ebből következően a magánszemély a vele szembeni követelést (és nem az átutalásos számlát) egyenlíti ki, fizeti be a kft. pénztárába (ha van ilyen!), amelyet pénztárbevételi bizonylattal kell dokumentálni.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. május 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8521