Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

2 találat a megadott követelés (bíróság által megítélt) tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: 8316 . . Számla kiállítása peresített követelés esetén
Kérdés: A kft. szerint a megrendelő a korábban kibocsátott számlákat csak részben egyenlítette ki, majd kijelentette, hogy az ez után kiállítandó számlákat nem fogadja, nem ismeri el. A kft. bírósághoz fordult. A bíróság kötelezte a megrendelőt az elvégzett munkák ellenértékének a megfizetésére, a megrendelő ennek ellenére nem fizetett. Mikor és milyen teljesítési nappal állítsa ki a kft. a számlát?
Részlet a válaszból: […]akkor a számlát nem szabad kibocsátani. [Ezt egyébként az Szt. követelés tartalmára vonatkozó előírása is alátámasztja: a vállalkozó által már teljesített, a másik fél által elfogadott, elismert termékértékesítéshez, szolgáltatás teljesítéséhez kapcsolódó követelés mutatható ki a mérlegben.]A kérdés szerinti esetben peresített követelésekről van szó, amelyeknél a teljesítést a megrendelő helyett a bíróság ismerte el azzal, hogy kötelezte a megrendelőt az elvégzett munkák ellenértékének a megfizetésére. Ezáltal a teljesítés elismert, elfogadott lett, és így a kft.-nek azokról ki kell állítania a számlát (az áfa felszámításával).Az Szt. 29. §-ának (8) bekezdése szerint egyéb követelésként kell kimutatni a peresített követelésekből - a káreseményekkel kapcsolatos bevételek, a kapott bírságok, kötbérek, fekbérek, késedelmi kamatok, kártérítések kivételével[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. szeptember 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8316
2. találat: Bíróság által megítélt követelés
Kérdés: A vevő nem ismerte el a teljesítést, így azt pereltük. A bíróság követelésünket jogosnak ítélte, és végzésével kötelezte a vevőt az ellenérték megfizetésére. A jogerős bírósági ítélet alapján számlázhatunk, az áfa felszámításával? Akkor is, ha a vevő továbbra sem fizet?
Részlet a válaszból: […]árbevételként könyvelni kell (természetesen az eladott termék, a nyújtott szolgáltatás készleten lévő beszerzési értékének, illetve közvetlen önköltségének a kivezetésével).A jogerőre emelkedett követelés megítélt összegének a könyvelése, jellegének megfelelően:- a számla kibocsátójánál árbevételként (mert még nem volt számlázás), az árbevétel helyesbítéseként (mert a számlázott értéket a vevő korábban teljes összegében nem fogadta el);- a számla címzettjénél (a vevőnél, a megrendelőnél) beszerzésként, igénybe vett szolgáltatásként (mert a számla alapján ilyen jogcímen még nem számolt el), a beszerzés, az igénybe vett szolgáltatás helyesbítéseként (mert korábban az eladó, a szolgáltató számláját csak részben fogadta el).A bíróság által megítélt követelés kapcsolódhat tárgyi eszköz, immateriális jószág értékesítéséhez is, amikor a megítélt követelést az áfa felszámításával számlázni kell, a számla kibocsátójánál egyéb bevételként, az egyéb[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7666