Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

2 találat a megadott pályázati díj tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Pályázathoz kapcsolódó költségek elszámolása
Kérdés: Pályázati pénzzel gépvásárlás történt. A pályázattal kapcsolatos feladatokat egy külső cég végezte. Feladatait két részszámlában érvényesítette. Az első számla a pályázat beadásához kapcsolódott, a második számla a pályázati pénz kézhezvételéhez kötött. A gépet megvásároltuk és használatba vettük, aktiváltuk. A második számla később került hozzánk. Ez ráaktiválható a beruházásra, vagy költségként kell elszámolni?
Részlet a válaszból: […]történő beszállításig felmerültek, az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolhatók. A pályázattal a társaság pénzhez jut. A pénz ahhoz kell, hogy egy adott eszközt a társaság beszerezzen. Ebből - természetesen - le lehet vonni azt a következtetést is, hogy a pénzszerzés költségei (amit az adott esetben a külső cégnek két részletben fizettek) is beletartoznak az eszköz bekerülési értékébe. Ez azonban téves következtetés. A pénz megszerzésével kapcsolatos költségek (akár pályázat útján, akár más módon) az eszköztől függetlenül merülnek fel, és így nem sorolhatók a beruházás előkészítésének a költségei közé. Ha a pályázattal kapcsolatos feladatok ellátásáért fizetett összegeket a gépbeszerzés érdekében felmerült költségnek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. január 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4871
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
2. találat: Pályázati díjak számlázása, áfája
Kérdés: Különböző pályázatok benyújtásának feltétele a pályázati díjak előzetes befizetése. A pályázati díj a pályázandó támogatásnak általában a 2-5 ezreléke. Újabban ezen összegeket számlázzák, méghozzá 25 százalékos áfával. Kell-e számlázni és áfaköteles-e?
Részlet a válaszból: […]a költségvetést illetik, hanem önálló jogi személyek (pl. Minisztériumok), vagy gazdaságilag önálló rendeltetési egységek saját bevételét képezik. Akkor tekinthető gazdaságilag önállónak a szervezeti egység, ha az őt megillető bevételt elkülönített (al)számlán kezeli, illetve e bevétellel szabadon rendelkezik. Következésképpen, ha a pályázati díj beszedője a pályázati díjat megtarthatja, a KSH-besorolás, és ezáltal az Áfa-tv. szempontjából önálló biztosan nem közigazgatási szolgáltatás nyújtójaként kezelendő. Szolgáltatása az Áfa-tv. 8. §-ának (1) bekezdése alá tartozó, valószínűleg 25 százalékos mértékkel adózó tevékenység. (A "valószínűleg" arra utal, hogy a kérdésből nem tűnik ki, miért kell a díjat fizetni, pl. a részvételért,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. július 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 768
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,