Külföldi kiküldetés étkeztetési számlájának minősítése

Kérdés: Önkormányzatunk dolgozója külföldi kiküldetésen vesz részt, pályázatból finanszírozott projektrendezvényen. A szálláson biztosítják a reggelit, a rendezvényen viszont a további étkezés nem biztosított. A déli és az esti étkezést dolgozónk saját maga oldja meg, melyről számlát hozna. A déli és az esti étkezést reprezentációs költségnek kell-e tekinteni, vagy sem?
Részlet az állásfoglalásából: […] A déli és az esti étkezést nem kell reprezentációs költségnek tekinteni. Az Szja-tv. 70. § (1) bekezdés a) pont szerint lesz adóköteles a külföldi kiküldetéshez mint hivatali utazáshoz kapcsolódó déli és esti étkezés számla szerinti értéke. Az említett 70. § (1)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 10.

Áfa a digitális korban I.

Kérdés: Az Európai Bizottság 2022. december 8-án közzétette az "Áfa a digitális korban" (VAT in the Digital Age, rövidítve: ViDA) javaslatcsomagját. Milyen változások várhatók az áfában az intézkedéscsomag alapján, és mikorra várható ezek hatálybalépése?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kötelezett áfafizetésre (például alanyi adómentességet tud választani), ami versenyelőnyt jelent számukra. Ilyen szektor különösen a szálláshely-szolgáltatás és a személyszállítási tevékenység. A javaslat a versenytorzító hatás kiküszöbölése érdekében...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. május 25.

Külföldi kiküldetés (szállás, étkezés) könyvelése

Kérdés: Társaságunk néhány kollégája külföldi kiküldetésre utazott. Forintos bankkártyával fizették a kinti (csehországi) étkezésüket, tankolást, szállást. Bankkivonaton szerepel a forintösszeg, valamint a cseh korona és euró összege is. Az étkezés és a szállás könyvelhető reprezentációnak? Könyvelhető-e a bankcsomag rögzítésekor, vagy külön kell minden nyugtát könyvelni, és úgy kiegyenlíteni a bankcsomag könyvelésekor?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...dolgozói feltehetően a kiküldetés alkalmával a munkájukat végzik, hivatali üzleti utazáson vesznek részt, ezért a tankolás és a szállás költsége nem része a reprezentációnak, így az nem adóköteles a kifizetőnél. Megjegyezzük azonban, hogy önmagában a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. május 25.
Kapcsolódó címke:

Munkaviszonyban nem álló külföldi kiküldetése

Kérdés: Egy magyarországi leányvállalat egy jelentős fejlesztés előkészítése érdekében néhány saját munkavállalóját és a projektben részt vevő két, vele munkaviszonyban nem álló partnerét (más munkáltató alkalmazottját) is külföldi kiküldetésre kívánja küldeni. Nem saját munkavállalók részére az utazási és szállásköltségek milyen módon számolhatók el adómentesen? Az elszámoláshoz szükséges, hogy a nem saját személyekkel valamilyen foglalkoztatási jogviszony jöjjön létre?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem saját munkavállalók részére a külföldi kiküldetés utazási és szállásköltségei akkor számolhatók el adómentesen, ha a magyarországi leányvállalat tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás valósul meg. Az Szja-tv. 3. § 12...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. május 11.
Kapcsolódó címke:

Részvények értékesítésének könyvelése

Kérdés: Társaságunk értékesítette egy másik társaságban lévő részvényeit. A vevő az ellenértéket több éven át fizeti meg. Mikor kell könyvelni a részvény értékesítésével keletkezett árfolyamnyereséget? Mikor jelenik meg annak az adóvonzata?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...előírásból következik, hogy az értékesített részvények árfolyamnyereségét az értékesítéskor (a részvények tulajdonjogának átszállásakor) kell elszámolni, az értékesítéskor jelenik meg annak az adóvonzata is, függetlenül attól, hogy a vevő az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. március 23.

Külföldi kiküldetés magáncélú meghosszabbítása

Kérdés: A dolgozót a munkáltatója 3 napra kiküldi egy külföldi céghez, de a dolgozó szeretne még 2 napot magáncéllal ott maradni úgy, hogy annak a 2 napnak a pluszköltségeit viseli (szállás, étkezés, utazás). Ebben az esetben az oda-vissza útra megvett repülőjegy elszámolható a cégnél? Keletkezhet-e ebből adóköteles rész, mert a dolgozó tovább maradt, vagy ez "normál" költség, hiszen nem számol el többet a dolgozó, mint 1-1 oda-vissza utat?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...egy külföldi céghez, de a dolgozó szeretne még 2 napot magáncéllal ott maradni úgy, hogy annak a 2 napnak a pluszköltségeit viseli (szállás, étkezés, utazás), akkor az oda-vissza útra megvett repülőjegy elszámolható a cégnél, tekintettel arra, hogy ha nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. február 23.
Kapcsolódó címke:

Ingatlan részbeni értékesítése

Kérdés: Adott egy kft., amely saját tulajdonú nem lakóingatlant szerez be bérbeadás és saját használat céljából. Aktiválja, illetve üzembe helyezi, az ingatlant a tárgyi eszközök között tartja nyilván. Megkezdi az ingatlan hasznosítását (bérbeadás, illetve saját tárolás). Ez az ingatlan nagy alapterületű, és több helyiség van benne, több bérlőnek adja bérbe. Az egyik bérlőjelölt jelzi, hogy inkább megvenne egy részt az ingatlanból, ez a vásárlást követő 45. napon történik. Kedvező árat fizetne, ezért a kft. vezetője úgy dönt, hogy értékesít az ingatlanból 1/3 részt. A maradék területet továbbra is bérbe adja, illetve saját maga használja. A fenti értékesítés kezelhető-e tárgyi eszköz értékesítéseként?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hogy a cég a megvásárolt ingatlant vagy annak egy részét értékesítse. Valójában csak azt lehet feltételnek tekinteni a tulajdonjog átszállása érdekében, hogy az ingatlan értékesítését (részbeni értékesítését) az ingatlan-nyilvántartáson át kell (át...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. február 23.
Kapcsolódó címke:

Magánszálláshely-szolgáltatás adózása

Kérdés: Alanyi mentes egyéni vállalkozó (bérelt, illetve saját) lakóingatlanát magánszálláshelyként hasznosítja. A turizmusfejlesztési hozzájárulás kérdésében nincsen egyetértés, hogy kell-e bevallani, illetve megfizetni. Az ügyfél véleménye szerint mivel ő nem "kereskedelmi" szálláshely, hanem magánszállás, ezért nem kell. Véleményünk szerint viszont mivel szálláshely-szolgáltatás (a magánszállás csak típusbesorolás), ezért az áfatörvény szerint 5%-os áfás (lenne), és így turizmusfejlesztési hozzájárulásra kötelezett.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ellenérték fejében történő nyújtása. Az Áfa-tv. hivatkozott 3. számú melléklet II. rész 5. pontja nevesíti a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást.A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. február 9.
Kapcsolódó címke:

Külföldi szakemberek részére szállásbiztosítás

Kérdés: Társaságunk az EU-ból vásárol gépeket belföldi forgalmazásra, illetve saját termelési tevékenységéhez. A gépek beüzemelését, szervizelését a gyártócég szakemberei végzik Magyarországon. A szerelők részére a szállodát többnyire mi rendeljük, és a számlát a részünkre állítja ki a szálloda. A szálláselszámolás kialakult módját a helyismeret és a költségtakarékosság indokolta. Ugyanis a külföldi fél szállásköltségét minimum 5-10 százalékos kezelési díjjal növelte. Amennyiben a szállodaszámlával kapcsolatosan egyértelműen bizonyítható, hogy a tevékenységünkhöz kapcsolódó szolgáltatáshoz vettük igénybe, levonható-e az áfája, és a vállalkozás költségeként elszámolható-e, illetve ha az igénybevétel vállalkozási célja nem dokumentált egyértelműen, akkor üzleti szolgáltatásról vagy nem a vállalkozás érdekében történt ráfordításról van-e szó, és ennek megfelelően kell-e az adózást megoldanunk?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...név szerint megnevezi-e a külföldi cég a szakembereit, továbbá rögzítendő az is, hogy a magyar fél köteles a külföldi szakemberek elszállásolásáról gondoskodni (beleértve a szálloda számlájának a megfizetését is).A két fél közötti – fentiek szerinti...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2022. november 24.
Kapcsolódó címke:

Tulajdonjog-fenntartással eladott faház aktiválása

Kérdés: Társaságunk egy mobil faházat szeretne vásárolni, amelyet rendezvényeken fogunk használni. Az eladó tulajdonjog-fenntartással szeretné eladni részünkre az ingóságot, mivel a vételárat 2024. 12. 31-ig fogjuk teljes összegben kifizetni. A faház átadása, birtokbavétele 2022-ben fog megtörténni, amely után rendeltetésszerűen használatba is vesszük azt. Melyik időponttal lehet aktiválni az eszközt: a birtokbavétel időpontjában, vagy pedig a vételár teljes kifizetésekor, a tulajdonjog végleges átszállásakor, 2024-ben?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz előtt tisztázni kell, hogy a faház ingatlan-e vagy ingóság, azaz épület vagy berendezési tárgy? A faházat rendezvényeken fogják használni. A rendezvényt azonban lehet állandó telephelyen többször is rendezni, de lehet több városban is, ahova oda kell szállítani,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2022. november 24.
Kapcsolódó címke:
1
…
3
4
5
…
28