Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott számlázás (EU-n belül) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: EU-s magánszemélyeknek értékesített termék számlájának könyvelése

Kérdés: Az OSS regisztrációs felületen bevallott EU-s magánszemélyeknek értékesített termékek számlavégösszegét bevételként, a megfizetett különböző EU-s áfát kettős könyvvezetés esetén egyéb ráfordításként, vagy nettó bevétel csökkentéseként kell elszámolni?
Részlet a válaszból: […]aktuális bevallás alapján - forintra átszámítottan - a NAV-hoz be kell vallania és be kell fizetnie.A leírtakból az következik, hogy az EU-s magánszemély részére kiállított számlának külön-külön kell tartalmaznia az adó alapját és a fizetendő adó összegét, és így az értékesítés nettó árbevételeként az adó alapját, fizetendő áfaként pedig a számla szerinti adót kell könyvelni a magánszeméllyel szembeni követelésként, készpénzzel történő kiegyenlítés esetén a pénztárszámlával szemben.Ha a kérdés szerinti "a megfizetett különböző EU-s áfa" az EU-s magánszemély részére értékesített termékekkel kapcsolatos áfa, akkor azt az adóhatósággal szembeni kötelezettségként kell könyvelni a számla alapján, még akkor is, ha a számlázott ellenérték eredetileg nem került megbontásra.Az EU-s magánszemélyek részére történt termékértékesítésről kibocsátott számla szerinti ellenértéket (teljes összeget) még véletlenül sem szabad az értékesítés nettó árbevételeként elszámolni, csak az áfával csökkentett összeget. A kapcsolódó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. november 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8700

2. találat: Közösségen belül továbbszámlázott szállítási költség

Kérdés: Vállalkozásunk külföldi (ciprusi) partnernek, aki/amely adóalany, továbbszámlázott szolgáltatásként számlázott ki szállítási költséget. A számlát áfa nélkül állította ki, figyelemmel az Áfa-tv. 37. §-a (1) bekezdésének előírására. Jól jártunk el? Vagy a júliusi törvénymódosítás ezt felülírta?
Részlet a válaszból: […]bekezdésétől kissé eltérően fogalmaz. E szerint az adóalany - aki ilyen minőségében jár el - részére nyújtott szolgáltatás teljesítési helye az a hely, ahol az adóalany gazdasági tevékenységének székhelye van. Amennyiben ezen szolgáltatásokat - az adóalany olyan állandó telephelye részére nyújtották, amely a gazdasági tevékenységének székhelyétől eltérő helyen van, ezen szolgáltatásnyújtás teljesítési helye az a hely, ahol az állandó telephely található, - ilyen székhely vagy állandó telephely hiányában a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye az a hely, ahol a szolgáltatást igénybe vevő adóalany állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. A 2011. március 15-i 282/2011/EU végrehajtási rendelet (hatályos 2011. június 9-től) 10. és 11. cikke az adóalany gazdasági tevékenységének székhelyét, illetve állandó telephelyét pontosítja. E szerint székhely a vállalkozás központi ügyintézésének helye (a vállalkozás általános irányítására vonatkozó alapvető döntések meghozatalának a helye, a vállalkozás létesítő okirat szerinti székhelye, a vállalkozás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. október 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5181