Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott temetkezési segély tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Temetkezés költségeinek elszámolása alapítványnál

Kérdés: Egy mentős alapítvány (amelyet azért hoztak létre - többek között -, hogy a mentősök munkakörülményeit, továbbképzését segítse) egyik alapító tagja súlyos beteg. Magára vállalhatja-e az alapítvány a temetkezés költségeit, és ha igen, akkor hogyan?
Részlet a válaszból: […]az alapítvány gazdálkodására az egyesület gazdálkodására vonatkozó szabályok az irányadók, amiből az következik, hogy az alapítvány vagyonával önállóan gazdálkodik. A leírtak alapján az alapító okiratban kell rendelkezni (ha még nem rendelkeztek, akkor az alapító okirat módosításával) arról, hogy az alapítvány a súlyos beteg alapító temetkezési költségeit magára vállalja. Ha az alapító okirat már tartalmazza a temetkezési költségek vállalását, akkor az alapítvány nevére szóló számla alapján az a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolható. A kegyeleti ellátás (a temetkezés) költségei adómentes természetbeni juttatásnak minősülnek ez esetben. Amennyiben a számla nem az alapítvány nevére szól,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. október 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2384
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Temetkezési költségekre kapott előleg elszámolása

Kérdés: Temetkezési kft. szerződést kötött, hogy megbízója temetését - a megállapodásban meghatározottak szerint - a megbízó igényének megfelelően teljesíti. Ezért a temetés majdani költségének fedezetére a megállapodás szerinti összeg a kft. pénztárába befizetésre került. Az így befizetett összeget hogyan és hova kell könyvelni? A kamattal növelni kell-e az összeget?
Részlet a válaszból: […]terjedő időtartamra - előre nem határozható meg, minden évben, mint járó, fizetendő kamatot kell elszámolni, az általános előírások szerint (könyvelési tétel: T 8722 - K 4823). Az így elhatárolt kamat összege évről évre nő, és a kapott előleggel együtt jelenti a jövőbeni szolgáltatás fedezetét.Akkor is így kell eljárni, ha kamatos kamatban állapodnak meg. A kamat mértékében történő, szerződésben rögzített megállapodástól függ, hogy az előlegként kapott pénzeszközt hogyan kell kezelni. Normál körülmények között a pénzeszközök hasznosítása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. szeptember 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 877
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,