Üzletrész értékének eltérítése

Kérdés: A kft. jegyzett tőkéje jelenleg 3 millió forint. A jegyzett tőkét emelni szeretnék két új tulajdonos bevonásával, 10 millió forint készpénzzel és 10 millió forint apportálással. A jelenlegi tulajdonosi arány (50-50 százalék) a jegyzett tőke emelése után: 1. tulajdonos 1,5 millió forint üzletrész, 20 százalék arány, 2. tulajdonos 1,5 millió forint üzletrész, 20 százalék arány, 3. tulajdonos 10 millió forint készpénz, 20 százalék arány, 4. tulajdonos 10 millió forint ingatlanapport, 40 százalék arány. Szabályos, lehetséges ez így? Eltérhet a régi és új tulajdonosok jegyzési értéke?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésekre a választ a gazdasági társaságokról szóló 2006.évi IV. törvényben (a Gt.-ben) kell keresnünk.A Gt. 121. §-a alapján a társaság bejegyzését követően atagok jogait és a társaság vagyonából őket megillető hányadot az üzletrésztestesíti meg. A...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. június 14.
Kapcsolódó címke:

Ingatlan bérbeadása térítés nélkül

Kérdés: Kft. tulajdonosa magánszemély, aki ingyen bérbe adja kft.-jének saját ingatlanát (telekkönyvileg lakóház+műhely) iroda és műhely céljára. A magánszemélynek (tulajdonosnak) van-e szja-fizetési kötelezettsége annak ellenére, hogy nem kér bérleti díjat? Van-e annak jelentősége a kft. részére, ha a magánszemély átminősíti ingatlanát lakóingatlanról irodára, műhelyre?
Részlet az állásfoglalásából: […] Ha a magánszemély (tulajdonos) ingyen bérbe adja kft.-jéneksaját ingatlanát, akkor azzal összefüggésben nem keletkezik szja-fizetésikötelezettsége. Ugyanakkor az Art. 1. §-ának (7) bekezdése szerint aszerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. június 14.
Kapcsolódó címkék:  

Birtokbaadás vagy tulajdonbaadás

Kérdés: 2007-ben eladtuk egyik telephelyünket. A birtokbaadás 2007. február 28-án volt. A teljes összegről állítottuk ki a számlát. A tulajdonbaadás az utolsó részlet kifizetésekor, 2007. június 30-án lesz. Március hónapban – a szerződésnek megfelelően – egyes épületeket elbontottunk, talajméréseket és tereprendezéseket végeztünk. Mikor kerül kivezetésre nyilvántartásunkból az ingatlan? Meddig számolunk el értékcsökkenést? A pótmunkálatok költségként kerülnek elszámolásra?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ha aszámlázás nem történik meg, akkor a ténylegesen felmerült költségeketrendkívüli ráfordításként kell elszámolni, mint a vevőnek térítés nélkülnyújtott szolgáltatás költségeit (növeli az adózás előtti eredményt).Amennyiben az épületek elbontása,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 31.
Kapcsolódó címkék:    

Befejezetlen termelés felszámoláskor

Kérdés: Ügyfelünk építőipari tevékenységgel foglalkozik. Vevője nem fogadta be a számláját, mert neki sem fizettek. A vitatkozás alatt beindult a felszámolás. 2006-ban befejezetlen maradt a ki nem számlázott szolgáltatás. Hogyan kerülhet majd ki a nyilvántartásból az elvégzett munka, esetleg per nélkül? Mi az adóvonzata?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem kell. Amennyiben az építőipari cég hitelezői követelését afelszámolónak nem nyújtotta be, akkor a befejezetlen termelést – mint térítésnélkül nyújtott szolgáltatást – a készletek közül ki kell vezetni, az áfát megkell fizetni (T 581 – K 231; T 271 – K 582;...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 31.
Kapcsolódó címkék:  

Ellenérték nélkül nyújtott szolgáltatás

Kérdés: Egy cég az internetes honlapján különböző szórakozóhelyek és klubok bemutatását, programját ingyen jelenteti meg annak érdekében, hogy a honlapjának nézettsége minél nagyobb legyen. Ez a feltétele annak, hogy a nagy, tőkeerős cégek hirdessenek majd ezen a honlapon. Hogyan kell elbírálni adózási szempontból az üzletpolitikai célból nyújtott ingyenes szolgáltatást? Kell-e számláznia az ingyenes szolgáltatást, és ha kell, adhat-e a ügyfeleknek 100 százalék engedményt? Ez hogyan érinti az adóalapot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékét -ha azt nem magánszemély részére nyújtja a vállalkozás – a rendkívüliráfordítások között kell elszámolni, amellyel a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésénekn) pontja alapján növelni kell az adózás...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címke:

Kártalanítás áfája

Kérdés: A volt állami vállalati üdülő – ma hotel – udvarán 3 db acél olajtartályt telepítettek, így oldották meg az üdülő fűtését. A fűtés korszerűsítésekor a tartályok feleslegessé váltak, azokat kiemelték, és megállapították, hogy környezetszennyezés történt. A határozat szerint a kármentesítéssel érintett ingatlanok tulajdonosai (a hotel is) tűrni tartoznak a kármentesítési munkák végzését. A hotel a munkálatok alatt részlegesen működött. A környezetszennyezéssel végzett kármentesítő tevékenységgel a hotel rendeltetésszerű üzemeltetésével keletkezett károk megtérítése miatt a hotelüzemeltető kárigényt nyújtott be. Egyeztetések után megállapodás született, hogy a kárigény alapján kártalanítással rendezik a hotel üzemeltetőjének a jogos igényeit. A károsult számlát állított ki a kártérítésről, jogosan tüntette fel abban az áfafizetési kötelezettséget?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kérdező által leírtakat a kérdésben csak kivonatosanidéztük. A kérdés lényege, hogy az adott esetben kártérítésről van szó, amelynem ellenérték, és így nem áfaköteles, vagy a környezetszennyezés megszüntetésemiatt adódó valamely (nyilvánvalóan hátrányos) helyzet...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék:  

Térítés nélkül átadott közműfejlesztés illetéke

Kérdés: Amennyiben egy nyomvonalas létesítmény kivitelezése során a nyomvonalat érintő közművek kiváltását is meg kell oldani, akkor a beruházónak a közművek tulajdonosaival kötött kártalanítási szerződés keretében megépített és a közműcégeknek átadott közműszakaszok után keletkezik-e ajándékozásiilleték-kötelezettsége?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hanem kártalanítás fejében. A beruházó az építkezésfeltételeit biztosítja, és a közműszolgáltatóknak jogszerűen okozott károkmegtérítéseként adja az új közműszakaszokat tulajdonba. Ezértajándékozásiilleték-kötelezettség nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 3.
Kapcsolódó címkék:  

Térítés nélküli szolgáltatás illetéke

Kérdés: A térítés nélkül igénybe vett szolgáltatások értéke után kell-e ajándékozási illetéket fizetni?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 7. §-aalapján az ajándékozási illeték tárgya az ajándékozással történő vagyonszerzés.Az Itv. 11. §-ának (1) bekezdése azonban ezen belül konkrétan meghatározza azajándékozási illeték tárgyát. Ezek között a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 3.
Kapcsolódó címkék:  

Beltag főiskolai képzésének költségei

Kérdés: Ingatlankezelési tevékenységgel foglalkozó betéti társaság beltagja felvételt nyert a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi és Vendéglátóipari Karára, kereskedelmi és marketing szakra. Az iskola térítéses rendszerű, 7 féléves főiskola, közgazdász képesítést nyújt. A társaság elszámolhatja-e költségként a tandíjat és a könyvek árát? A számlák a társaság nevére szólnak.
Részlet az állásfoglalásából: […] A személyijövedelemadó-törvény 7. §-a (1) bekezdésének p)pontja szerint a jövedelem kiszámításánál a képzés költségként elszámoltértékét akkor nem kell a magánszemély bevételének tekinteni, ha a képzés akifizető tevékenységéhez szükséges ismeretek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 3.
Kapcsolódó címke:

Szakképzési hozzájárulás visszaigénylése

Kérdés: Társaságunknak a szakképzési hozzájárulás elszámolásakor visszaigénylése van, mivel a felmerült költségek összege meghaladta a bérköltség 1,5 százalékát. A felmerült költségeket készletre vettük, majd ezt az értéket az 564. számlával szemben kivezettük. Helyes-e az a további tétel, mely szerint a visszatérítés összegét a cég egyéb bevételként számolja el?
Részlet az állásfoglalásából: […] Amennyiben a bérköltség 1,5 százalékát meghaladóan merültekfel a szakképzéssel kapcsolatos költségek, és azt a társaság részérevisszatérítik, akkor azt a visszaigénylés időpontjával (a mérlegkészítésidőszakában történő visszaigényléskor a mérlegfordulónappal)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 3.
Kapcsolódó címke:
1
…
100
101
102
…
140