Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott tőkeemelés tagi kölcsön kamatából tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Törzstőke emelése tagi kölcsön kamatával

Kérdés: A kft. jelentős összegű tagi kölcsönnel rendelkezik. A tagi kölcsönről szóló szerződésben a kölcsönre kamatot határoztak meg. A kft. a kölcsönt visszafizetné a kölcsönt adónak, a tagi kölcsönre számított és kötelezettségként nyilvántartott kamat összegéig törzstőkét emelne. A tagi kölcsön kamata után fizetendő személyi jövedelem­adó és egészségügyi hozzájárulás mikor merül fel? A törzstőkeemelés időpontjában, vagy később, amikor a törzstőke például csökken, vagy esetleg a cég megszűnik?
Részlet a válaszból: […]jogcímét a felek (a magánszemély és a kamatjövedelmet nyújtó kft.) között egyébként fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell a kifizetőt, illetőleg a magánszemélyt terhelő adókötelezettséget teljesíteni.Feltételezve, hogy a tagi kölcsönt nyújtó csak tag (és nem munkavállaló), a tagi jogviszonyból származó adókötelezettséget kell megállapítani. Ezt nem lehet későbbi időszakra elhalasztani, minden naptári évben, legkésőbb a naptári év utolsó napjával rendezni kell. A tagi kölcsönhöz kapcsolódó kamatot a magánszemély egyéb bevételének kell tekinteni, és ennek megfelelően kell a magánszemélynek a személyi jövedelem­adót, a kft.-nek a 27 százalékos egészségügyi hozzá­járulást megfizetnie.Az előbbiekből is következik, hogy a kft.-nél kimutatott, a taggal szembeni kamat miatti kötelezettség teljes összegében nem a magánszemély követelése, így annak teljes összegével a törzstőke nem emelhető meg.Helyesen akkor járnak el, ha a tagnak járó kamatot[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. március 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5805