Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott üdülőingatlan tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Üdülőingatlan-építés áfája

Kérdés: A társaság 2002-ben üdülőingatlan építését határozta el, majd az építési engedély birtokában annak kivitelezését is megkezdte. Az üdülőingatlan a tervek szerint a saját munkavállalók és a tagok üdülését, pihenését szolgálja, illetve helyet ad a munkavállalók rendszeres továbbképzésének is. Kérdés, hogy az üdülőberuházás megvalósítása érdekében beszerzett anyagok felhasználása, az igénybe vett szolgáltatások az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenységhez való felhasználásnak minősülnek-e? Helyesen jár el a társaság, ha a beruházás érdekében beszerzett anyagok, szolgáltatások előzetesen felszámított áfáját levonható adóként érvényesíti?
Részlet a válaszból: […]minősülnek, így az Áfa-tv. 33. §-a (1) bekezdésének a) pontjában foglalt levonási tilalom alkalmazandó. Ha az üdülőt a tagok, munkavállalók térítés ellenében veszik igénybe, az ebből származó adóköteles bevétel megalapozza a bt. levonási jogát, azonban a térítés mértékét az Áfa-tv. 22. §-ának (6) bekezdése szempontjából is vizsgálni kell, azaz ha az a forgalmi értékhez képest aránytalanul alacsony, a bt.-nek a forgalmi értéknek megfelelő adóalap után keletkezik áfafizetési kötelezettsége. A kérdésre adandó pozitív válaszhoz tehát az szükséges, a társaság írásban elkötelezze magát, hogy munkavállalói és tagjai az üdülőingatlant a környezetben használatos piaci ár ellenében használhatják. Ez azért is fontos, mert a befizetett üdülési díjjal csökkentett üzemeltetési költségek (amennyiben a bevétel kevesebb,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. szeptember 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1403
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,