112 cikk rendezése:
91. cikk / 112 Természetbeni juttatás és reprezentáció
Kérdés: Mi a különbség a reprezentáció és a természetbeni juttatás között? Mikor esik egy esemény a több adót, járulékot fizetendő kategóriába? Mi egy kis cég vagyunk, nálunk kávé-, cukor-, innivalóvásárlás történik alkalmanként, melyet 44+11 százalékkal növelten számoltunk el személyi jellegű költségként. A törvény módosulása után az árbevétel fél százalékát el nem érő mértékben nem számoltunk a 44+11 százalékkal.
92. cikk / 112 Vendéglátás: üzemi konyha
Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
93. cikk / 112 Természetbeni juttatás – városi vezetők vendégül látása
Kérdés: Természetbeni juttatás-e, és jelent-e közteher-fizetési kötelezettséget, ha az egyesület a város vezetőit, az egyesület támogatóit megvendégeli? Kell-e a bizonylaton feltüntetni, hogy kit látott vendégül az egyesület? Ha igen, milyen megoldást javasolnak, amely bizonyító erejű?
94. cikk / 112 Reprezentáció, természetbeni juttatás oktatási intézménynél
Kérdés: Közhasznú, kiemelkedően közhasznú jogállású közhasznú társaságnál és az általa fenntartott oktatási intézménynél a reprezentációra milyen szabályokat kell alkalmazni? Az előadások és a táborok alkalmával jelentkező étel- és italköltségek reprezentációs költségnek minősülnek-e?
95. cikk / 112 Reprezentációs költségek elszámolása
Kérdés: Reklámcélból rendezett nyílt napokon a vevőknek szendvicset, édességet, üdítőt szolgálunk fel, tombolán tortát sorsolunk ki. Ezen étel-, italféleségeket reprezentációs költségként számoljuk el. Az ilyen jellegű reprezentációs költségeket hol számoljuk el?
96. cikk / 112 Testvérvárosi látogatás kiadásai (költségei)
Kérdés: Testvérvárosi kapcsolat keretében külföldi vendégek érkeztek iskolánkba. Az igazgató úr 20 főt vendégül lát (meghív vacsorára vagy ebédre), amelyből 10 fő saját dolgozó, 10 fő külföldi. Az elfogyasztott étel-ital reprezentáció, vagy külföldi kiküldetés költsége? Ajándékot is adunk a külföldi vendégeknek (mi is kaptunk). Ez üzleti ajándék, vagy külföldi kiküldetés költsége?
97. cikk / 112 Termékbemutató tréning költségei
Kérdés: Egy közhasznú társaság új termék bevezetése érdekében üzleti partnerei részére termékbemutató tréningeket szervez, bérelt helyiségekben. A bemutatókon használt technikai eszközöket is bérbe veszi, a résztvevőket pedig vendégül látja. Mi számít a felmerült költségekből reprezentációnak?
98. cikk / 112 Ételkészítés nyersanyagának elszámolása
Kérdés: Helyesen értelmezzük-e, hogy a vendéglátásban az ételkészítéshez felhasznált nyersanyagokat most is mint korábban az eladott áruk beszerzési értékeként és nem anyagköltségként kell elszámolni?
99. cikk / 112 Rendezvény költsége
Kérdés: A társaság megalakulásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezvényt szervez. A rendezvényen értékelik az eddig végzett munkát és a jövőre vonatkozó terveket. A rendezvényen a társaság vendégül látja a dolgozókat, azok hozzátartozóit, bel- és külföldi üzleti partnereit. Hogyan kell minősíteni a rendezvény költségeit (például terembérlet, zene, műsor, étel, ital, szállás) adó és járulék szempontjából?
100. cikk / 112 Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása
Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.