Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Közösségen belülre, illetve kívülre adott előleg áfája

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2005. január 11. (Számviteli Levelek 97. szám, 1992. kérdés)

Kérdés: Közösségen belüli partner részére - termékbeszerzéshez kapcsolódóan - adott előleget hogyan kell elszámolni, kell-e utána áfát fizetni? Akülföldi partner számlát küld az előlegről, annak alapján történik a fizetés. Változik-e az elszámolás, ha az előleget harmadik országbeli szállítónak adjuk?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]kaphat, csak azzal a nappal, amikor a külföldi partner elszámolási betétszámláján az előleg jóváírására sor került) vagy sem, amikor az átutalás megtörtént, azzal a nappal keletkezik az adófizetési kötelezettség, a Közösségen belüli beszerzésre vonatkozó előírások szerint kell az adót fizetendő áfaként az áfabevallásba beállítani. Megjegyzés: ha az előleget devizában adják, akkor az előlegként átutalt devizát az átutalás napján érvényes hivatalos MNB-devizaárfolyamon át kell számítani forintra, így megállapítva az áfa alapját, és annak a terméknek az áfakulcsával meghatározni a fizetendő áfát, amely termék beszerzése érdekében az előleget adták. Az adott előleget az egyéb követelések között, jellegének megfelelően kell kimutatni a pénz átutalásával egyidejűleg (T 352, 353 - K 384). Amennyiben a termékbeszerzés előzetesen felszámított áfája levonható lesz, az előleg fizetendő[…]

Figyelmébe ajánljuk

Gazdasági társaság által nyújtott termékértékesítést/szolgáltatásnyújtást a számlát befogadó vevő nem ismeri el. A vevő a számlát visszaküldi a kibocsátónak, aki a számlát sztornírozza, egyidejűleg a követelését peresíti. A termékértékesítő, a szolgáltatást...

Tovább a teljes cikkhez

Kft.-ként élünk azzal a lehetőséggel, hogy dolgozóinknak térítésmentesen BKV-bérletet adunk. Levonható-e az áfa? Ha a vidéki dolgozók számlát kérnek a cég nevére a munkába járáshoz szükséges bérletekről, annak áfája levonható-e?

Tovább a teljes cikkhez

Hivatkozva a 3718. kérdésre adott válaszukra, kérdésünk az lenne, abban az esetben is meg kell az áfát fizetni az ingyenesen nyújtott szolgáltatás után, ha az üdülővel kapcsolatos üzemeltetési költségek előzetesen felszámított áfáját nem vonjuk le?

Tovább a teljes cikkhez

Rokkantnyugdíjas ingatlanközvetítői tevékenységet végez egyéni vállalkozóként. Mikor és milyen számlázási kötelezettsége van, választhatja-e az alanyi adómentességet?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére