Csemegekukorica felvásárlása, feldolgozása


Mezőgazdasági vállalkozás vagyunk.
1. Termelőktől felvásárolunk csemegekukoricát, amelyből egy konzervgyárban bérfeldolgozás keretében konzervet gyártatunk. Ezt a konzervet majd eladjuk. (A kérdező a továbbiakban részletezi az általa elképzelt könyvelési megoldást.)
2. Társaságunk csemegekukoricát termel. Mi a helyes elszámolás ebben az esetben a bérfeldolgoztatás kapcsán?
3. Változtat-e valamit a megítélésen az a helyzet, ha csak bérfeldolgozás van, és címkézés, csomagolás költsége már nem merül fel?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2012. február 23-án (260. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5329

[…] [Szt. 48. §-ának (3) bekezdése]. Ha más vállalkozás számlázza a címkézés, csomagolás költségét, akkor az is az áru értékét növelő tételként kerül elszámolásra. Így ha a konzervkukoricát a kft. értékesíti, akkor a bérfeldolgozással, címkézéssel, csomagolással növelt bekerülési érték (vételár) jelenik meg elábéként. 2. Ha a kft. a saját termelésű kukoricáját dolgoztatja fel, akkor a feldolgozás folyamata alatt is a saját termelés készletelszámolási szabályait kell alkalmazni, azaz a kész konzervkukorica is saját termelésű készletnek fog minősülni. A saját termelésű kukoricát saját termelésű készletként állományba veszi a kft. a saját termelésű készletek állományváltozásával szemben. Ha ezt a kukoricát feldolgozzák, akkor a készletre vett kukoricát ki kell vezetni a saját termelésű készletek állományváltozásával szemben. Ez a kukorica viszont nem lesz áru. A bérfeldolgozásra adott saját termelésű kukorica közvetlen önköltségen számolt értéke a kész konzerv […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.