Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bérfeldolgozás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Csemegekukorica felvásárlása, feldolgozása

Kérdés: Mezőgazdasági vállalkozás vagyunk.
1. Termelőktől felvásárolunk csemegekukoricát, amelyből egy konzervgyárban bérfeldolgozás keretében konzervet gyártatunk. Ezt a konzervet majd eladjuk. (A kérdező a továbbiakban részletezi az általa elképzelt könyvelési megoldást.)
2. Társaságunk csemegekukoricát termel. Mi a helyes elszámolás ebben az esetben a bérfeldolgoztatás kapcsán?
3. Változtat-e valamit a megítélésen az a helyzet, ha csak bérfeldolgozás van, és címkézés, csomagolás költsége már nem merül fel?
Részlet a válaszból: […][Szt. 48. §-ának (3) bekezdése]. Ha más vállalkozás számlázza a címkézés, csomagolás költségét, akkor az is az áru értékét növelő tételként kerül elszámolásra. Így ha a konzervkukoricát a kft. értékesíti, akkor a bérfeldolgozással, címkézéssel, csomagolással növelt bekerülési érték (vételár) jelenik meg elábéként. 2. Ha a kft. a saját termelésű kukoricáját dolgoztatja fel, akkor a feldolgozás folyamata alatt is a saját termelés készletelszámolási szabályait kell alkalmazni, azaz a kész konzervkukorica is saját termelésű készletnek fog minősülni. A saját termelésű kukoricát saját termelésű készletként állományba veszi a kft. a saját termelésű készletek állományváltozásával szemben. Ha ezt a kukoricát feldolgozzák, akkor a készletre vett kukoricát ki kell vezetni a saját termelésű készletek állományváltozásával szemben. Ez a kukorica viszont nem lesz áru. A bérfeldolgozásra adott saját termelésű kukorica közvetlen önköltségen számolt értéke a kész konzerv[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. február 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5329
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,