Mezőgazdasági termelő bérfeldolgozással nyert termékértékesítése

Kérdés: 2014-es fiatal gazda egyéni vállalkozó a 2018. évben termett homoktövisbogyót nem tudta eladni, bérfeldolgozással velőt gyártatott. A 2019-es évben történő értékesítéskor ez a gyümölcsvelő elszámolható-e a pályázatban, mint mezőgazdasági termelőtevékenységből származó bevétel? (A gyümölcsbogyó-értékesítés saját mezőgazdasági tevékenység, viszont saját eszközzel nem rendelkezik a velő előállításához, ezért bérgyártást vett igénybe.)
Részlet a válaszából: […] Ha a 2014-es fiatal gazda egyéni vállalkozó a 2018. évben termett homoktövisbogyóból gyártott gyümölcsvelőt a 2019-es évben értékesíti, akkor az abból származó bevétel a 2019. évben személyijövedelem-adózás szempontjából mezőgazdasági őstermelői bevételnek minősül....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2019. július 11.
Kapcsolódó címke:

Csemegekukorica felvásárlása, feldolgozása

Kérdés: Mezőgazdasági vállalkozás vagyunk.
1. Termelőktől felvásárolunk csemegekukoricát, amelyből egy konzervgyárban bérfeldolgozás keretében konzervet gyártatunk. Ezt a konzervet majd eladjuk. (A kérdező a továbbiakban részletezi az általa elképzelt könyvelési megoldást.)
2. Társaságunk csemegekukoricát termel. Mi a helyes elszámolás ebben az esetben a bérfeldolgoztatás kapcsán?
3. Változtat-e valamit a megítélésen az a helyzet, ha csak bérfeldolgozás van, és címkézés, csomagolás költsége már nem merül fel?
Részlet a válaszából: […] ...az áruk között kell állományba venni. Ennek az árunak a bekerülésiértékét fogja növelni a konzervgyár által számlázott bérfeldolgozás díja [Szt.48. §-ának (3) bekezdése]. Ha más vállalkozás számlázza a címkézés, csomagolásköltségét, akkor az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2012. február 23.
Kapcsolódó címkék: