Értékesített gépek, berendezések szervizelésének minősítése


A gépekkel, berendezésekkel kereskedő kft. vállalja az általa értékesített gépek, berendezések rendszeres, ismétlődő szervizelését, karbantartását az értékesítést követően. Kimutathatók-e alvállalkozói teljesítésnek a következő ügyletek, vagy igénybe vett szolgáltatások (a feltételek teljesülése esetén közvetített szolgáltatások)? Keretszerződés alapján egy másik vállalkozás végzi a cég vevőinél a szükséges karbantartási, javítási munkákat. (A másik vállalkozás számláz, a kérdező cég valójában továbbszámláz vevői felé.) Variációk:
- a vevőnél minden karbantartási munkát az "alvállalkozó" (a másik vállalkozás) végez;
- a karbantartási munkákat részben a cég, részben az "alvállalkozó" végzi;
- eseti karbantartás esetén az "alvállalkozó" a cég felé számláz, a cég pedig a vevő felé, de lehet az is, hogy a megrendelt karbantartást részben a cég végzi, részben az "alvállalkozó".
Milyen esetben és milyen feltételekkel minősíthetők az "alvállalkozótól" befogadott számlák alvállalkozói teljesítésnek?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2019. február 14-én (400. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7845

[…] típusú szerződéseket. A Ptk. idetartozóan a tervezési, a kivitelezési, a kutatási, az utazási, a mezőgazdasági vállalkozási, a közszolgáltatási szerződést említi. A gépek, berendezések szervizelése, keretszerződés alapján, illetve eseti karbantartása, javítása általában nem a Ptk. szerinti vállalkozási típusú szerződések alapján történik, még akkor sem, ha a szerződést vállalkozási szerződésnek nevezik.A kérdésben említett esetekben azonban a kérdező cég által számlázott összeg lehet közvetített szolgáltatás, ha teljesülnek az 1990. évi C. törvény 52. §-a 40. pontjának, illetve az Szt. 3. §-a (4) bekezdése 1. pontjának a követelményei, függetlenül attól, hogy a karbantartási, javítási munkákat a keretszerződés, illetve eseti megrendelés alapján végzik, továbbá függetlenül attól, hogy a kérdező cég végzi azt el, vagy a kérdező cégtől független másik vállalkozó.A közvetített szolgáltatásként történő elszámolás a kérdező cégnél azt feltételezi, hogy minden esetben, akár a keretszerződés, akár egyedi megrendelés alapján történik a vevőnél a munka végzése, javítási, karbantartási, szervizelési munkánként külön-külön szerződés, megállapodás kell mind a kérdező cég és a másik vállalkozás, mind a kérdező […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.