Munkaerő-kölcsönzés szabályozása 2021-ben


A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos számlázással kapcsolatban merültek fel az alábbi kérdéseim:
1. Amennyiben a számla folyamatos teljesítésű, és 2020. évi időszakot számlázok ki 2021. évben, a számla fordított vagy egyenes adózású? (Nem építőipari ágazathoz kapcsolódik.)
2. Amennyiben egy 2020. évre vonatkozó folyamatos teljesítésű számlát helyesbítek, ahol az eredeti számlát fordított adózással állítottuk ki (2020. 12. hónap az eredeti számla kelte), akkor fordított vagy egyenes adózással kell kiállítani a helyesbítő számlát? Ebben az esetben mi a számla teljesítési időpontja?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2021. február 25-én (440. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 8437

[…] CXVIII. törvény 42. §-a fenti szabályt akként módosítja, hogy a módosítás hatálybalépésétől csak az olyan munkaerő kölcsönzése, kirendelése, rendelkezésre bocsátása esik a fordított adózás alá, ami az Áfa-tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtásnak minősülő olyan építési szerelési és egyéb szerelési munkához kapcsolódik, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására – ideértve a bontással történő megszüntetését is – irányul.Fenti módosítás azonban még nem lépett hatályba. Ennek oka az, hogy az Áfa-tv. 142. § (1) bekezdés c) pontja szerinti fordított adózást a 2018. március 19-i 2018/486/EU tanácsi végrehajtási határozatban Magyarország részére adott felhatalmazás alapján lehet alkalmazni. Magyarország ennek a felhatalmazásnak a meghosszabbítását kezdeményezte, melyben még nem született döntés. Erre való tekintettel, a fenti – a fordított adózást szűkítő – módosításhoz olyan hatályba léptető rendelkezés kapcsolódik, hogy ez a változás abban az esetben alkalmazandó, ha Magyarország ezt a felhatalmazást nem kapja meg. Ebben az esetben pedig az adópolitikáért felelős miniszter […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.