Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Egyéni vállalkozó osztalékfizetése

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. szeptember 9. (Számviteli Levelek 451. szám, 8636. kérdés)

Olvasói kérdés Egyéni vállalkozó osztalékkifizetése kapcsán kérdezem: Adott egy adózás előtti eredmény, a vállalkozó kifizeti a 9% nyereségadót. Osztalékadója nem volt, mert az adott évben értékcsökkenés alá vont tárgyi eszközök nettó értéke, valamint beruházási költség címen levont összeg magasabb volt, mint az osztalékalap. Jelen esetben mi a kivehető leadózott jövedelme?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]rendelkezést az egyéni vállalkozó osztalékkifizetésére, a kivehető leadózott jövedelem meghatározására. Amennyiben a vállalkozói osztalékalap után nincs osztalékadó-fizetési kötelezettség, abban az esetben is lehetőség van az előző évi tevékenység alapján keletkező ún. szabad pénzösszeg felvételére. Ez az jelenti, hogy a bankszámla és a pénztár 2020. év végi együttes záróállományából, ha levonják a januári 2020. évre vonatkozó befizetendő közterheket (szja, járulék, szocho, áfa, ha van munkavállaló, az utánuk fizetendő szakho), valamint az éves szja-bevallás alapján a 2020. évre vonatkozó személyi[…]

Figyelmébe ajánljuk

Az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozási viszonyban van-e azzal a bt.-vel, amelyben 47 százalék részesedéssel beltag? A kültag részesedése 53 százalék. A beltag és kültag nem közeli hozzátartozók.

Tovább a teljes cikkhez

2003-ig az egyéni vállalkozóknak is át kell térniük a kettős könyvvitelre vagy csak a társaságoknak?

Tovább a teljes cikkhez

Egyéni vállalkozó, aki mezőgazdasági tevékenységet végez, zárt végű lízing keretében traktort vásárolt. Hogyan történik a beszerzés, aktiválás és könyvelése a pénztárkönyvben?

Tovább a teljes cikkhez

Egyéni vállalkozó a részére fizetett munkabér után a törvényben előírt adózási kötelességének eleget tesz. Az egyéni vállalkozóra ebben az esetben alkalmazni kell-e a 4 százalék vállalkozói járulék bevallását, illetve megfizetését?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére