Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adótanácsadás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Könyviteli, adótanácsadói tevékenység - áfa, eva

Kérdés: Az Eva-tv. hatálya alá tartozó, előre meghatározott díj ellenében - havi vagy negyedéves elszámolás keretében - rendszeresen könyvviteli, adótanácsadói tevékenységet végző kft. az Áfa-tv. 58. §-ának (1) bekezdése alapján a számlán a teljesítés időpontjának a fizetési határidővel megegyező időpontot tüntet fel, és ez alapján fizeti meg az evát (ez negyedéves elcsúszást is jelenthet). Árbevételként elszámolja a számlák nettó értékét. Megfelel-e a hatályos eva-, áfa- és számviteli törvényi előírásoknak a fenti gyakorlat?
Részlet a válaszból: […]az áfa nélküli összeget, hanem az áfával növelt összeget kell árbevételként elszámolni. Az adott esethez kapcsolódóan az evaalany felszámítja a számlában az áfát, de külön áfafizetési kötelezettség nem terheli az új Áfa-tv. 58. §-ának (1) bekezdése szerint. A kft.-nek az árbevételt nem az Áfa-tv. szerinti - az adófizetési kötelezettség keletkezése szempontjából lényeges - teljesítési időponttal kell elszámolnia, hanem az Szt. 72. §-a alapján a szerződés szerinti teljesítés időszakában. Így például a júniusi könyvviteli szolgáltatás szerződésben foglalt - az áfát is magában foglaló - ellenértékét június hónapra könyvelni kell, árbevételként el kell számolni, és így a II. negyedéves adóelőleg megfizetésénél számításba kell venni, függetlenül attól, hogy a fizetési határidőt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. augusztus 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3757
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,