Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adótartozás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Elévült adótartozás elengedése

Kérdés: A NAV által elévülés miatt elengedett adótartozást hogyan számoljuk el? Figyelembe vehető a társasági adónál csökkentő tételként?
Részlet a válaszból: […]elengedésér ő l.Ha az adótartozás az Art. 164. §-a szerint elévült, és az elévülést (és nem az elengedést) az adóhatóság visszaigazolta, akkor ezen kötelezettséget ugyanolyan módon kell a könyvekb ő l kivezetni, mint bármilyen más elengedett kötelezettséget. (Könyvelési tétel: T 463 - K 9643.)A hatályos számviteli előírás szerint az elévült adótartozások egyéb bevételként elszámolt összegét azonban időbelileg elhatárolni nem lehet, mivel az adótartozás nem konkrét eszközhöz kapcsolódik.Az elévült tartozás egyéb bevételként elszámolt összegével az adózás el ő tti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7366
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Tulajdonos által törlesztett adótartozás

Kérdés: A betéti társaság jelentős összeggel tartozik a NAV-nak. A társaság jelenleg nem végez tevékenységet, a beltagnak is máshol van főállása. Az adóhatóság végrehajtást kért a beltag jövedelmére. A tulajdonos keresetéből behajtott összeg megjelenik a cég adófolyószámláján, csökkentve a vállalkozás tartozását. Minősíthetjük-e a tulajdonossal szembeni kötelezettségnek a behajtott összeget, vagy végleges pénzeszközátadásnak minősül? A társaságnak jelentős - az adótartozás összegét meghaladó - követelése van egy másik céggel szemben, és a tulajdonos mindenképpen vissza szeretné kapni a jövedelméből letiltott tartozást.
Részlet a válaszból: […]összeget, talán még azt is, hogyha a bt. követelése befolyik, a még fennmaradó adótartozást a társaság közvetlenül rendezi!)Ha a végrehajtási eljárás során a tulajdonos törlesztésével kapcsolatosan semmit nem rögzítettek, akkor a bt. és a tulajdonos között kell megállapodásban rögzíteni, hogy a tulajdonos adótörlesztése átmeneti, ideiglenes, addig tart, amíg a bt. jogos követelése be nem folyik. A tartozás ideiglenes átvállalása esetén a tulajdonos által ténylegesen törlesztett, az adófolyószámlán megjelenő összeggel csökkenteni kell az adótartozás összegét, és elő kell írni a tulajdonossal szembeni kötelezettségként (T 464 - K 4792), a tag által nyújtott kölcsönként. Ha a másik céggel szembeni követelés befolyik, az adótartozás még fennálló összegének megfizetése után megmaradó pénzeszközből a tulajdonos tagi kölcsönként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7005
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,