Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áfa alapja tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Áfa alapja skontó esetén

Kérdés: Társaságunk - bizonyos beruházási szállítóival kötött szerződés alapján - az egyes beruházások tekintetében a kapott számlák ellenértékéből skontó levonására jogosult, amennyiben a számla összegét egy bizonyos határidőn belül kiegyenlíti. Értelmezésünk szerint a skontót az ellenérték előrehozott megtérítésére tekintettel adják, így nem módosítja a termékértékesítés, a szolgáltatásnyújtás áfaalapját. A skontóval történő engedmény adása esetén a számlázott érték nem változik, így nem kell a skontó értékével a beruházás értékét módosítani. Helyesen értelmezi társaságunk a jogszabály idevonatkozó részeit? Mi dönti el, hogy a skontó esetében kell-e az áfaalapot csökkenteni?
Részlet a válaszból: […]kibocsátójánál az áfa nélküli számlázott ellenértéket kell árbevételként, a számla címzettjénél - az adott esetben - a beruházás bekerülési értékében kimutatni. A számla skontónak megfelelő összeggel csökkentett értéke pénzügyi rendezése után a követelés-, illetve a kötelezettségszámlán maradó egyenleget (a skontóval azonos összeget) kell a követelés, illetve a kötelezettség csökkentésével a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai, illetve egyéb bevételei között elszámolni (T 8791 - K 311, illetve T 454, 455 - K 9791). Nagyon fontos, hogy a skontó összege arányos legyen a késedelmi kamattal, ne haladja meg az arra az időtartamra jutó, a szerződésben előírt késedelmi kamattal meghatározott összeget, amelyet az ellenérték előrehozott megfizetésének időtartamára egyébként fizetni kellene. Ha például a szerződésben 60 napos fizetési határidőt határoztak meg, és a fizetési határidőn túli kiegyenlítés esetére 24%/év késedelmi kamatot kötöttek ki, továbbá rögzítették azt, hogy (például) 5 napon belüli fizetés (az ellenérték elő­­rehozott, 5 napon belüli megfizetése) esetén a kedvezmény mértéke a számlázott ellenérték 3 százaléka, akkor ez "belefér" az Szt. által meghatározott késedelmi kamattal arányos feltételbe, mivel az 55 napra 3,67% lenne. Ha viszont a fizetési határidőt 30 napban határozzák meg, és 5 napon belüli megfizetés esetére 3% engedményt kötnek ki, akkor 24%/év késedelmi kamat mellett a 25 napra jutó arány 1,67% lenne. Ez esetben a 3%-kal, illetve az 1,67%-kal meghatározott összeg közötti különbözetet nem lehet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4661
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,