Sportszervezet vállalkozási tevékenysége

Kérdés: A sporttörvény 7. §-ának (1) bekezdése szerint: "Ha az amatőr sportoló sportszerződés alapján sportol, e szerződés fennállásának időtartama alatt csak a sportszervezete előzetes írásbeli hozzájárulásával igazolhat át másik sportszervezethez. A sportszervezet a hozzájárulás megadását költségtérítés fizetéséhez kötheti." Kérdés, hogy a költségtérítés után van-e adófizetési kötelezettsége a sportszervezetnek?
Részlet a válaszából: […] A sporttörvény 16. §-ának (1) bekezdése szerint asportegyesület – az e törvénybn megállapított eltérésekkel – az Ej., illetve aPtk. szabályai szerint működő olyan társadalmi szervezet, amelynekalaptevékenysége a sporttevékenység szervezése, valamint a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. április 28.
Kapcsolódó címkék:  

Amatőr sportolókkal kapcsolatos áfa

Kérdés: A cég ügyviteli szolgáltatást végez sportegyesületnek (a továbbiakban FC), utánpótlás-neveléssel foglalkozik, játékosaival (12-18 éves) kizárólag amatőr szerződéseket köthetnek. Az Áfa-tv. 2. számú mellékletének 22. pontja szerint az amatőr sportszolgáltatás tárgyi adómentesség alá tartozó szolgáltatás. Tekintettel arra, hogy az FC-nek csak amatőr sportolói vannak, az amatőr sportolók edzésével, versenyeztetésével felmerült költségek áfáját az egyesület visszaigényelheti-e?
Részlet a válaszából: […]

Nem. Az egyesület nem profitorientált, vállalkozási tevékenységet folytató szervezet, így sportszolgáltatásai után áfát nem fizet, cserébe ugyanakkor áfalevonási joga sincs [Áfa-tv. 33. §-a (1) bekezdésének b) pontja].

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. április 28.
Kapcsolódó címkék: