Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott átvállalt kötelezettség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Áruvásárláshoz kapcsolódó kötelezettségátvállalás

Kérdés: Társaságunk olyan mobiltelefonokat vásárol az anyavállalattól, amelyekhez kapcsolódóan az anyavállalatnak még részletfizetési kötelezettsége áll fenn. A vásárláskor ezt a kötelezettséget átvállaljuk. A készülékek eladási árának meghatározásakor figyelembe vehető-e az eszközökhöz kapcsolódóan fennálló kötelezettség? Az átvállalt kötelezettséget hogyan kell elszámolni az eladónál, illetve a vevőnél?
Részlet a válaszból: […]adózás előtti eredményt növelni kell); annál, akitől átvállalták (az adott esetben az anyavállalatnál) az Szt. 86. §-a (3) bekezdésének h) pontja, illetve (4) bekezdésének d) pontja szerint rendkívüli bevételként kell elszámolni, és csak akkor kell időbelileg elhatárolni, ha az eszközbeszerzéshez kapcsolódik, az így elhatárolt összeget az Szt. 45. §-ának (2) bekezdése szerint a kapcsolódó eszköz költségkénti, ráfordításkénti elszámolásakor, azzal arányosan lehet megszüntetni [a véglegesen rendkívüli bevételként elszámolt összeggel az adózás előtti eredményt a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének ly) pontja és (8) bekezdése szerint csökkenteni lehet]. Ellentételezés lehetne az adott esetben a Ptk. 296. §-a szerinti beszámítás. Itt azonban ilyenről nincs szó. A termékek eladási árát alapvetően piaci, forgalmi értékük határozza meg, ezt kell számlázni az adott esetben is. A mobiltelefonokat a számlázott - áfa nélküli - értéken kell elszámolni az eladónál árbevételként és kimutatni követelésként a leányvállalatokkal szemben, a vevőnél beszerzési értékként és tárgyi eszközök között az anyavállalattal szembeni kötelezettségként kell kimutatni. A piaci, forgalmi érték alatti számlázás - amivel nem értünk egyet - esetén sem szűnik meg az átvállalt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. október 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 903
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: