Magáncélú használat számlázása

Kérdés: A gazdasági társaság a munkavállalója részére gépjármű magáncélú használatára tekintettel számlát állít ki. Milyen SZJ-számot kell a számlán feltüntetni?
Részlet a válaszából: […]

Amennyiben a cégautó magáncélú használatára vonatkozó költségtérítést a cégautó bérbeadása fejében fizetett ellenértéknek minősítik a megállapodásukban, használhatják a KSH személygépkocsi-kölcsönzésre vonatkozó besorolási számát.

 

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. április 19.

Távközlési szolgáltatás áfájának levonhatósága

Kérdés: Mikor mentesülhet az adóalany a távközlési szolgáltatás levonási korlátja alól? Mikor, milyen feltételek mellett lehet a távközlési szolgáltatás áfáját teljes összegében levonni?
Részlet a válaszából: […] Az Áfa-tv. 33. §-ának (4) bekezdésében megfogalmazott részleges levonási tilalom alól akkor mentesülhet az adózó, ha az érintett SZJ-számokhoz kapcsolódó távközlési szolgáltatás ellenértékének legalább 30 százalékát az Áfa-tv. 8. §-ának (4) bekezdése szerint...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. augusztus 14.

A besorolási szám feltüntetése a számlán

Kérdés: Az Áfa-tv. 13. §-a (1) bekezdése 16. pontjának g) alpontja szerint a számlának tartalmaznia kell a termék (szolgáltatás) megnevezését, valamint besorolási számát, amely legalább szükséges az e törvény szerinti hivatkozás beazonosításához. Mit jelent az, hogy "legalább szükséges az e törvény szerinti hivatkozás beazonosításához"? Különféle vélemények vannak.
Részlet a válaszából: […] Az Áfa-tv. 67. §-a alapján a hivatkozással meghatározott termékek és szolgáltatások vonatkozásában kell a KSH Építményjegyzékének, valamint Szolgáltatások Jegyzékének 1999. július 1-jén, illetve a Kereskedelmi Vámtarifa 1998. június 30-án érvényes besorolási rendjét...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. július 18.

Tulajdonos felé számlázott költségek

Kérdés: Lehet-e külföldi tulajdonosnak dologi vagy egyéb tevékenységgel kapcsolatos költségeket számlázni? Milyen bizonylat kell a számla kiállításához?
Részlet a válaszából: […] A kérdésben megfogalmazottakat pontosítani kell, ebben a formában nem egyértelműek, legalábbis a számviteli, az adózási előírásokban lévő kifejezésekkel nincsenek összhangban.Az Szt. 165. §-ának (1) bekezdése szerint minden gazdasági eseményről, műveletről, amely az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. május 9.