Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott cégeljárás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Eljárás cégbírósági törlés után

Kérdés: A céget a Cégbíróság törölte. Ilyen esetben össze lehet-e vezetni a cég követeléseit és a kötelezettségeit, és kivezetni a főkönyvből a 8-as és 9-es számlaosztályba?
Részlet a válaszból: […]a Cégbíróság a végelszámolás, a kényszertörlési eljárás, illetve a felszámolás befejezését követően törli. Ezen feladatokat a válasz keretében felsorolni nem lehet.A kérdezőnek azt javasoljuk, alaposan tanulmányozza:- végelszámoláshoz kapcsolódóan a cégtörvény VIII. fejezetét, a sajátos számviteli feladatokat tartalmazó 72/2006. (IV. 3.) Korm. rendeletet;- kényszertörlési eljárásnál a cégtörvény VIII/A. fejezetét, a sajátos számviteli feladatokat tartalmazó 72/2006.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. január 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7521

2. találat: Gmk átalakulása

Kérdés: Cégünk 2000. február 1-jén gmk-ból jogutódlással kft.-vé alakult át. A cégbejegyzést a cégbíróság elutasította, de fellebbezéssel éltünk. A fellebbezés elbírálása még nem történt meg. Kérdésem: a társaság törzstőkéjét, amely az eredménytartalékból került átvezetésre, milyen időponttal kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]megkezdésének időpontja nem lehet korábbi időpont, mint a cégbejegyzés napja. A jogutód gazdasági társaság cégbejegyzéséig a gazdasági társaság a bejegyzett (a jogelőd) gazdasági társasági formában folytatja tevékenységét. Így a cégbíróságra benyújtott vagyonmérleg-tervezet adatai alapján könyvelni nem szabad. Ez következik a Gt. 80. §-a (3) bekezdésének előírásából is, mely szerint, ha a cégbíróság az átalakulás cégbejegyzését megtagadja, az átalakulni kívánó gazdasági társaság a korábbi formájában működik tovább. A kft. a leírtak alapján, csak akkor könyvelhet törzstőkét, ha az átalakulást a cégbíróság már bejegyezte. Ez esetben az új Szt. 141. §-ában foglaltak szerint végleges vagyonmérleget és végleges vagyonleltárt kell készíteni az átalakuló gmk és az átalakulással létrejövő kft. saját tőkéje megállapítása érdekében. Ezt megelőzően el kell készíteni az új Szt. előírásainak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. november 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 422
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,