Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott csereáru tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Használt hűtő visszavétele

Kérdés: Vendéglátós ügyfelünk 2020-ban vásárolt egy hűtőt 176.000 Ft+áfa értékben. A hűtőt 10 hónapig használták, majd elromlott, és az eladó garanciában visszavette tőlük úgy, hogy helyesbítő számlát állított ki a beszerzésről. Ügyfelünk a tárgyi eszközre azonnali értékcsökkenést számolt el 2020-ban. Hogyan kell könyvelni 2021-ben a visszaadást és a tárgyieszköz-kivezetést?
Részlet a válaszból: […]alapján a teljes ellenértéket visszatérítette.A feltételezésünk mellett a helyesbítő számla alapján az ügyfélnél a beszerzési értéket sztornírozni kell 2021-ben (T 455 - K 161, 466), a helyesbítő számla szerinti áfaértékkel pedig az áfabevallásban az előzetesen felszámított áfát csökkenteni kell.Természetesen csökkenteni kell a használatbavételkor egy összegben elszámolt értékcsökkenési leírás összegét is (T 161 - K 141 és T 149 - K 572).Mivel a gazdasági esemény (az elromlott hűtő visszavétele) 2021-ben volt, az eredmény növelése az értékcsökkenési leírás összegével jogosan történik 2021-ben. Így önellenőrzést 2020. év vonatkozásában nem kell végrehajtani.Ha az eladó az ellenértéket a helyesbítő számla alapján nem fizette az ügyfélnek vissza, akkor az eladóval szemben a 455. számlán[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. november 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8712
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

2. találat: Csereáru bizonylatolása

Kérdés: Élelmiszeripari cég vagyunk, és vevőink részére "friss szerviz"-t biztosítunk. Vagyis a megállapodás alapján meghatározott, közeli szavatosságiidő-lejáratos termékeket visszavesszük tőlük, és friss árura cseréljük. Helyes-e az a bizonylatolás, ha ezt a gazdasági eseményt egy számlán rögzítjük? Mínusz sorral felvesszük a régi termékeket, a régi azonosítójára hivatkozva, majd a most átadott terméket plusz sorral rögzítjük? Vagy ez a visszavett árukra vonatkozóan helyesbítése azoknak a számláknak, amelyekkel eredetileg kiszállítottuk?
Részlet a válaszból: […]terméket, ugyanakkor a cserében részt vevő másik fél is számlázza a csereként átadott terméket, bár mind a két fél által átadott termék azonos értékű.A kérdésben leírt esetben két gazdasági eseményről van szó, tehát két bizonylatot kell kiállítani, egyiket a visszavételről, a másikat az eladásról. (A kérdés szerinti számla nem felel meg az Áfa-tv. szerinti követelménynek sem. Nem tekinthető számlának sem, de számlával egy tekintet alá eső okiratnak sem.)A közeli szavatosságiidő-lejáratos termékek visszavételéről helyesbítő számlát (számlával egy tekintet alá eső okiratot) kell kiállítani, amely alapján könyvelni kell az árbevétel és a fizetendő áfa csökkenését, de könyvelni kell a visszavett termékek miatti készletre vételt is (saját termelésű termékeknél a saját termelésű készletek állományváltozásával szemben). A cserébe adott, friss termékekről számlát kell kiállítani, amely számla alapján könyvelni kell az eladási árat árbevételként és fizetendő áfaként (akkor is, ha azonos az értéke a helyesbítő számla[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8207
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,