Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott csereáru tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Csereáru bizonylatolása

Kérdés: Élelmiszeripari cég vagyunk, és vevőink részére "friss szerviz"-t biztosítunk. Vagyis a megállapodás alapján meghatározott, közeli szavatosságiidő-lejáratos termékeket visszavesszük tőlük, és friss árura cseréljük. Helyes-e az a bizonylatolás, ha ezt a gazdasági eseményt egy számlán rögzítjük? Mínusz sorral felvesszük a régi termékeket, a régi azonosítójára hivatkozva, majd a most átadott terméket plusz sorral rögzítjük? Vagy ez a visszavett árukra vonatkozóan helyesbítése azoknak a számláknak, amelyekkel eredetileg kiszállítottuk?
Részlet a válaszból: […]terméket, ugyanakkor a cserében részt vevő másik fél is számlázza a csereként átadott terméket, bár mind a két fél által átadott termék azonos értékű.A kérdésben leírt esetben két gazdasági eseményről van szó, tehát két bizonylatot kell kiállítani, egyiket a visszavételről, a másikat az eladásról. (A kérdés szerinti számla nem felel meg az Áfa-tv. szerinti követelménynek sem. Nem tekinthető számlának sem, de számlával egy tekintet alá eső okiratnak sem.)A közeli szavatosságiidő-lejáratos termékek visszavételéről helyesbítő számlát (számlával egy tekintet alá eső okiratot) kell kiállítani, amely alapján könyvelni kell az árbevétel és a fizetendő áfa csökkenését, de könyvelni kell a visszavett termékek miatti készletre vételt is (saját termelésű termékeknél a saját termelésű készletek állományváltozásával szemben). A cserébe adott, friss termékekről számlát kell kiállítani, amely számla alapján könyvelni kell az eladási árat árbevételként és fizetendő áfaként (akkor is, ha azonos az értéke a helyesbítő számla[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8207
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,