Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott cseretermék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Csereáru bizonylatolása

Kérdés: Élelmiszeripari cég vagyunk, és vevőink részére "friss szerviz"-t biztosítunk. Vagyis a megállapodás alapján meghatározott, közeli szavatosságiidő-lejáratos termékeket visszavesszük tőlük, és friss árura cseréljük. Helyes-e az a bizonylatolás, ha ezt a gazdasági eseményt egy számlán rögzítjük? Mínusz sorral felvesszük a régi termékeket, a régi azonosítójára hivatkozva, majd a most átadott terméket plusz sorral rögzítjük? Vagy ez a visszavett árukra vonatkozóan helyesbítése azoknak a számláknak, amelyekkel eredetileg kiszállítottuk?
Részlet a válaszból: […]terméket, ugyanakkor a cserében részt vevő másik fél is számlázza a csereként átadott terméket, bár mind a két fél által átadott termék azonos értékű.A kérdésben leírt esetben két gazdasági eseményről van szó, tehát két bizonylatot kell kiállítani, egyiket a visszavételről, a másikat az eladásról. (A kérdés szerinti számla nem felel meg az Áfa-tv. szerinti követelménynek sem. Nem tekinthető számlának sem, de számlával egy tekintet alá eső okiratnak sem.)A közeli szavatosságiidő-lejáratos termékek visszavételéről helyesbítő számlát (számlával egy tekintet alá eső okiratot) kell kiállítani, amely alapján könyvelni kell az árbevétel és a fizetendő áfa csökkenését, de könyvelni kell a visszavett termékek miatti készletre vételt is (saját termelésű termékeknél a saját termelésű készletek állományváltozásával szemben). A cserébe adott, friss termékekről számlát kell kiállítani, amely számla alapján könyvelni kell az eladási árat árbevételként és fizetendő áfaként (akkor is, ha azonos az értéke a helyesbítő számla[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8207
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Cseretermék költségeinek elszámolása

Kérdés: Cégünk által értékesített saját gyártású termékét a vevő később megreklamálja. A reklamációt - hibás teljesítés miatt - sokszor minőségi cserével rendezzük. A minőségi csere során a cseretermék önköltsége ebben az esetben is az értékesítés közvetlen költségei közé kerül, vagy egyéb, illetve rendkívüli ráfordítás?
Részlet a válaszból: […]elfogadható formába hozása (javítással), másrészt egy másik termékkel történő cseréje (a számviteli elszámolás szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a csereként adott termék jobb minőségű, mint a kicserélt termék). A csere során visszavett termék közvetlen önköltségével az értékesítés közvetlen költségeit csökkenteni kell, annak összegét az egyéb általános költségek között kell kimutatni. Ugyanakkor a csereként adott termék közvetlen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5901
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,