Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott devizaárfolyam mérlegfordulónapon tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Devizás részesedés mérleg-fordulónapi értékelése

Kérdés: A magyar társaság egy nemzetközi vállalatcsoport tagja, a funkcionális pénzneme amerikai dollár. A magyar társaság egyedüli tulajdonosa egy unióbeli leányvállalatnak, amelynél a jegyzett tőke euróban meghatározott, beszámolója is euróban készül. A magyar társaságnál a pénzügyi befektetések értékét mindig dollárban határozták meg, mind az alapításkor, mind a többszöri tőkeemelés során. A könyvvizsgálat az értékvesztés-elszámolási kötelezettség keretében azt vizsgálta, hogy a leányvállalat dollárban meghatározott bekerülési értéke, illetve az euróban fennálló saját tőkéjének a fordulónapi árfolyamon átszámított értéke között van-e jelentős veszteség jellegű különbözet. Ha nem volt jelentős, a részesedést változatlan dollár bekerülési értéken engedte szerepeltetni, árfolyam-különbözetet nem számolt el. Helyes volt az eddigi elszámolási és értékelési gyakorlat?
Részlet a válaszból: […]alapításkor, a tőkeemeléskor meghatározott és ténylegesen a leányvállalat rendelkezésére bocsátott eszközök euróban meghatározott értékének is szerepelnie kell (a befektetés euróban meghatározott összege elvileg egyezik a leányvállalat euróban kimutatott jegyzett tőkéjével, de annál több is lehet). A befektetés euróban meghatározott értékének és a dollárban kimutatott értékének a hányadosa adja meg az euró dollárhoz viszonyított nyilvántartási árfolyamát.A mérleg-fordulónapi értékeléskor azt kell vizsgálni, hogy a leányvállalati befektetés előbbiek szerint euróban kimutatott értéke és a leányvállalati befektetés euróban meghatározott piaci értéke eltér-e egymástól. Ha az eltérés veszteség jellegű, tartósnak mutatkozik és jelentős összegű, akkor értékvesztést kell elszámolni. Ha az eltérés nyereség jellegű, tartósnak mutatkozik, jelentős összegű, és korábban volt már értékvesztés-elszámolás, akkor azt visszaírással csökkenteni lehet [Szt. 54. §-ának (1)-(3) bekezdése].A külföldi pénzértékre szóló (jelen esetben a dollárhoz képest külföldi az euró), tulajdoni részesedést jelentő befektetésnél - az Szt. 54. §-ának (7) bekezdése szerint - az értékvesztés összegét, illetve az értékvesztés visszaírását devizában (jelen esetben euróban) kell megállapítani, majd a nyilvántartási deviza- (jelen esetben euró-) árfolyamon kell azt dollárra átszámítani, és a pénzügyi műveletek ráfordításai között, illetve a pénzügyi műveletek ráfordításait csökkentő tételként elszámolni. Ezt követően kell a 60. § szerinti árfolyamváltozás hatását megállapítani.Az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. január 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5720

2. találat: Mérleg-fordulónapi devizaárfolyam

Kérdés: A 2011. december 31-i devizás tételek Szt. és Tao-tv. szerinti nem realizált árfolyamnyereség vagy -veszteség számításához (mivel az MNB által nem volt jegyzett árfolyam) a megelőző napon (2011. 12. 30-i) vagy az utána következő napon (2012. 01. 02.) jegyzett árfolyamot kell használni?
Részlet a válaszból: […]- devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell kimutatni. A hivatkozott előírás szerint tehát a mérlegfordulónapra vonatkozó devizaárfolyamot kell használni. Ez lehet az üzleti év utolsó napján meghirdetett devizaárfolyam, ennek hiányában azonban csak a mérlegforduló napját megelőzően meghirdetett
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5335