Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott egyeztetés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Vevőkövetelés elismertetése

Kérdés: A vevőkövetelés elismertetésére készített leveleket a társaság nem küldte ki. A mérlegben csak elismert követelés állítható be. Mi a teendő? Egyáltalán vissza kell-e könyvelni ezeket a tételeket? Mit csináljon a könyvelő, a könyvvizsgáló?
Részlet a válaszból: […]rögzített - áfa nélküli - összeget lehet árbevételként elszámolni. Ha az árbevételkénti elszámolás, a követeléskénti kimutatás feltételei a könyvviteli nyilvántartásokban való rögzítéskor - dokumentáltan - teljesültek, akkor - bár a társaság hibát követett el - a már könyvelt adatokat emiatt helyesbíteni nem kell. Ebből persze az is következik, ha a teljesítést követően számlázott értékeket a vevő írásban (vagy az ellenérték pénzügyi rendezésével) nem ismerte el (és ezt az év végi egyeztetések során sem tette meg), akkor az Szt. előírásaitól eltérő módon járt el a társaság, ezért az értékesítésről kiállított számlákat sztorníroznia kell (sztornószámlák kiállításával) az eredeti számla szerinti "teljesítési" időpontra vonatkozóan. Természetesen, az "értékesített" terméket is vissza kell venni, azaz készletre kell venni. Mivel - valószínű, hogy - ténylegesen az "eladott" terméket a társasághoz nem szállítják vissza, a leltárban mint idegen helyen tárolt készletet kell kimutatni. Ehhez azonban az is kell, hogy a teljesítést el nem ismerő "vevő" igazolja, hogy az adott társaság készlete (eszköze) nála van, felelős őrzési kötelezettséggel. Ilyen nyilatkozat hiányában az el nem ismert követeléssel "értékesített" termék nem tekinthető sem eladottnak, sem idegen helyen tároltnak, azaz dokumentáltan nincs. Így azt - jobb híján - az eszközhiány szabályai szerint kell elszámolni, a társasági adó alapjának megállapításakor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3338
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Követelések egyeztetése

Kérdés: Elfogadható-e hitelesnek az a beszámoló, amelyhez kapcsolódóan az egyenlegközlő leveleket a társaság nem küldte ki, így csak a saját analitika alapján számolta el azokat?
Részlet a válaszból: […]bekerülő adatok valódiságáról a csak értékben kimutatott eszközöknél (követeléseknél) és kötelezettségeknél leltározással (egyeztetéssel) kell meggyőződni. Az egyeztetés formájára vonatkozóan azonban tételes előírást az Szt. nem tartalmaz, mivel annak módszere például más akkor, ha pénzkölcsönből vagy termékértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó követelésről van szó. A mérleg-fordulónapi leltározásnak, egyeztetésnek így csak egyik formája az egyeztető levelek megküldése. Természetesen ez is csak akkor, ha a címzett, a partnertársaság az egyeztető levélben foglaltakat írásban visszaigazolja, a korábbi teljesítést ismételten elfogadja. (Megjegyezzük, nem felel meg ezen követelménynek az a mindennapi gyakorlat, amely szerint, ha 8 napon belül az egyenlegközlő levélben foglaltakat nem igazolják vissza, akkor a teljesítést, a követelést elismertnek, elfogadottnak tekintik.) A törvényi előírásból az következik, a mérleg-fordulónapi egyeztetés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1446
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,