Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott elengedett hitel tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Aszály miatti elemi kár

Kérdés: Aszály miatt jelentős összegű az elemi kár. A hozamkiesés miatt megoszthatók-e a költségek, átvezethetők-e az egyéb ráfordítások közé? A kár mértéke az aszálymentes előző 2 év átlagának a fele.
Részlet a válaszból: […]költségeit, a társaság általi elvégzésének költségeit az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. A káresemény következtében megsemmisült - az adott esetben - saját termelésű készletek könyv szerinti értékét szintén az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. (Saját termelésű készlet a befejezetlen termelés is!)A megsemmisülés feltételezi a mennyiség csökkenését. Az aszály miatt nem hoz termést például az adott terület fele. Mennyiségi csökkenést jelent az is, hogy kevesebb a termés ugyanazon a területen, ugyanazon egyeden (rövidebb a kalász, kisebb a cső stb.). A káresemény miatt bekövetkezett mennyiségi csökkenés arányában kell a felmerült közvetlen költségeket csökkenteni az egyéb ráfordításkénti elszámolással. Az elszámolás módszere: először a kárnak megfelelő összegű saját termeléskiesést a saját előállítású eszközök aktivált értékeként a vásárolt készletek között állományba kell venni: T 261 - K 582, majd az egyéb ráfordítások között elszámolni: T 8631 - K 261.Az elemi kár hatására a termés minőségében is károsodás következhet be. Ez esetben az Szt. 56. §-ának (2) bekezdése alapján a betakarítás utáni saját termelésű készlet előállítási költségeit kell csökkenteni értékvesztés elszámolásával, mivel a készlet a vonatkozó szakmai előírásoknak nem felel meg. A készlet értékének csökkenését addig a mértékig kell elvégezni, hogy a készlet használhatóságának megfelelő piaci értéken szerepeljen a mérlegben. Ezen a jogcímen az értékvesztés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. június 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7643
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Hiteltartozás utáni adó és járulék fizetési időpontja

Kérdés: Munkavállalónak elengedett nagyobb összegű hiteltartozás után a munkavállalónak mikor kell megfizetnie az adót és a járulékokat, ha többhavi munkabére sem nyújt fedezetet a levonásra?
Részlet a válaszból: […]a megállapított adóelőleget a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig kell megfizetnie, továbbá a '08-as nyomtatványon bevallania. Az általa juttatott bevételt terhelő adóelőleget akkor is meg kell állapítania, ha annak a bevételből történő levonására bármely okból nincs lehetőség. Ha a magánszemély vele munkaviszonyban áll - mint ahogy a kérdéses esetben is -, a megállapított adóelőleget a kifizető megfizeti az adóhatóságnak. Az összeget a munkavállalóval szembeni követelésként nyilvántartásba veszi, amelyet később beszámíthat a vele szemben fennálló bármely kötelezettségébe. A törvény nem korlátozza,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. november 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5229
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,