Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott eltérő üzleti év tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Mérlegfordulónap megváltoztatása

Kérdés: Kérdésemre a Számviteli Levelek 253. számában az 5177. szám alatt kaptam választ. Pontatlan volt a kérdés. A társaság a naptári évtől eltérő üzleti évre a külföldi anyavállalat zárlati időpontja miatt tért át, de év közben meggondolta magát. Lehet-e év közben visszatérni az eredeti üzleti évre? Zavar az a kitétel, hogy áttérni csak három lezárt üzleti év után lehet. A visszaállításra ez nem vonatkozik?
Részlet a válaszból: […]változás esetén van lehetőség, a létesítő okirat ennek megfelelő módosítása mellett. A törvényi előírás nem ismeri (nem kezeli, mert nem is lehet) az eredeti üzleti évre való visszatérést! Az üzleti év mérlegfordulónapjának a megváltoztatása az is, ha augusztus 31-e helyett az anyavállalat mint tulajdonos úgy dönt, hogy a mérlegfordulónapja december 31-e legyen. Erre viszont - a hivatkozott törvényi elő­írás alapján - csak három beszámolóval lezárt üzleti év után (a kérdés szerinti esetben 2014. augusztus 31-ét követően) kerülhet sor! Az eredeti kérdésben az szerepel, hogy a tulajdonosok még az előtt meggondolták magukat (amit a cégbíróság augusztus 15-én bejegyzett), mielőtt az eredeti döntésük szerinti mérlegfordulónap (augusztus 31-e) bekövetkezett volna. Így az eredeti döntésnek megfelelő mérlegfordulónappal való beszámolókészítés aktualitását vesztette,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. december 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5240
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Eltérő üzleti év - adókedvezmény

Kérdés: Egy eltérő üzleti évvel könyvelő társaság figyelembe veheti-e a 2011. szeptember 30-i fordulónappal készített mérlegében adóalap-kedvezményként a 2011. júniusi törvény, illetve kormányrendelet alapján nyújtott támogatását?
Részlet a válaszból: […]ösztönözni, 2011. július 1-jén lépett hatályba. Figyelembe véve az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 6. számú mellékletének előírásait, amely szerint a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózónak a társasági adó, az osztalékadó és az iparűzési adó tekintetében az adómegállapítási, adóbevallási, adófizetési, adóelőleg-fizetési kötelezettségét
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. november 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5234
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,