Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott engedmény (forgalomtól függő) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Forgalomtól függő engedmények

Kérdés: A társaság forgalomtól függően különböző engedményeket nyújt vevőinek. Ezek lehetnek fix, arányos, progresszív engedmények, amelyekkel utólag, az év végén számolnak el. Számlázni kell ezeket az engedményeket? Hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]engedmény összegéhez nem kapcsolható a fizetett áfa csökkentése, az engedmény összege valójában az eredmény egy részének utólagos átengedése a vevő részére).Természetesen a szerződésben megállapodhatnak abban is, hogy az utólag adott engedményt helyesbítő számla kiállításával biztosítják a vevők részére, de akkor a tételesen (eredeti számlánként) kiállított helyesbítő számlának tartalmaznia kell:- az eredeti számla szerinti értékeket (eredeti eladási árat és annak az áfáját) negatív előjellel;- azt az értéket, amire a helyesbítés történt (a módosított eladási árat és annak áfáját);- a kettő különbözetét, azaz az engedmény összegét és annak az áfáját negatív előjellel.Az utólag adott engedmény számviteli elszámolása:- ha azt helyesbítő számlában adják, akkor a helyesbítő számla szerinti értékkel a már elszámolt árbevételt (a vevőknél a beszerzési értéket) kell módosítani (csökkenteni), és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7736
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,