Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott kata (áttérés) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Áttérés

Kérdés: Mikor történhet az áttérés kiváról katára? Milyen formában?
Részlet a válaszból: […]adóév december 20-áig lehet megtenni, amely a bejelentéstől számított 30 napon belül visszavonható. A határidők (a bejelentés, a visszavonás) elmulasztása esetén igazolási kérelem nem terjeszthető elő.A Katv.-ben előírt megszűnési okok esetén a kivaalanyiság 2018. évi megszűnéséről a cégbejegyzésre kötelezett vállalkozásnak a megszűnés okának megjelölésével, a 18T201T jelű nyomtatványon kell bejelentést tenni az adóhatóságnak.Akár bejelentéssel, akár más okból szűnik meg a kivaalanyiság, a megszűnéssel lezárul a vállalkozás adóéve, és új adóév kezdődik. A lezárt kivás üzleti évről az adóalanynak a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) általános szabályai szerint beszámolót kell készítenie, és az elkészített beszámolót letétbe kell helyeznie, közzé kell tennie.A kivaalanyiság megszűnése esetén el kell számolni a kivával. A kivát - az adóévet követő ötödik hónap utolsó napjáig - a ’KIVA jelű nyomtatványon kell bevallani. E bevallásban a megszűnést követő adóévben jóváhagyott - kiva alatt keletkezett - osztalékot nem kell kivaalapnak tekinteni.Ha a kata alá történő bejelentkezés feltételei és a kivaalanyiság megszűnése teljesül, akkor a kata választását a ’T201T jelű nyomtatványon történő bejelentéssel lehet megtenni.Ha közkereseti társaság, betéti társaság vagy egyéni cég tér át a kata szerinti adózásra, akkor a Katv. 26. § (1)-(2) bekezdése alapján meg kell állapítania az osztalék utáni adót kiváltó adót, és azt a Katv. 26. § (3) bekezdése szerint a kivaalanyiság megszűnése miatt benyújtandó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7671
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

2. találat: Áttérés a katára II.

Kérdés: Bt. esetében taóról katára történő áttéréskor a bankszámlán és a pénztárban levő pénzeszközök, továbbá egyéb eszközök leltárral átvihetők a kataidőszakra?
Részlet a válaszból: […]céljaira, nincs semmilyen tiltó előírás, ugyanis a vállalkozás folytatja a tevékenységét, csak más az adózási forma. Az áttérésre vonatkozóan
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. január 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7510
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Áttérés a katára I.

Kérdés: Taóról katára áttérés bt. esetében. A bt. anyag- és fogyóeszközzel, valamint pénzeszközzel rendelkezik, amit a katás időszakban is használna. A készletek, eszközök és pénzkészlet után az áttéréskor adóalapot kell-e képezni, vagy leltár alapján átvihető?
Részlet a válaszból: […]tárgyi eszközök (ide nem értve az immateriális javak és a tárgyi eszközök értékhelyesbítését) együttes könyv szerinti értékét meghaladó része. Ez az összeg csökkenthető még - ha annak feltételei fennállnak - azzal az eredménytartalékkal, eredménytartalékból lekötött tartalékkal, eredménytartalékból jóváhagyott osztalékfizetési kötelezettséggel, adózott eredmény terhére fizetett (jóváhagyott) osztalékfizetési kötelezettséggel, adózott eredménnyel, amely az adóalany evaalanyiságának időtartama alatt keletkezett, továbbá csökkentve a mérlegben kimutatott, a társaságiadó-alanyiság időszakában keletkezett eredménytartalék terhére felvett osztalékelőleg-követelés könyv szerinti értékével, feltéve, hogy az előleget a beszámoló elfogadásakor osztalékként jóváhagyták. Ha evaalany tér át a katára, akkor osztalékadót kiváltó adóalapot csak abban az esteben kell megállapítania, ha az Eva-tv. hatálya alatt a számviteli törvény hatálya alá tartozott.Amint látható, a készlet és a pénzeszköz e kötelezettség megállapításakor nem vehető figyelembe csökkentő tételként, így az - forrás oldalon, hacsak nem hitel vagy kötelezettség finanszírozza - az osztalékadót kiváltó adó alapjában megjelenik, és természetesen továbbra is a vállalkozás céljára használható.Az így kimunkált osztalékadót kiváltó adóalap után 15 százalék adót kell számítani, amelyet - attól függően, hogy milyen adózási formát alkalmazott a bt. az áttérés előtt - a társaságiadó-bevallásban,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. január 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7509
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,