Keresés eredménye

4 találat a megadott könyvelői felelősség tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Bizonylatok megőrzése könyvelőnél
Kérdés: Egy társaságnak könyveltem több éven keresztül. 2016 decemberében írásban közöltem velük, hogy a 2016. év lezárása után nem könyvelem a társaság bizonylatait, nem készítem el a beszámolóját. Kértem a társaság ügyvezetőjét, hogy a könyvelt időszak bizonylatait vegye át és vigye el. Többszöri felszólítás ellenére ez a mai napig nem történt meg. Mit tegyek a bizonylatokkal?
Részlet a válaszból: […]egyértelmű, hogy az Art. szerinti bizonylatokat (iratokat) az ezek vezetésére kötelezett adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen köteles őrizni, a törvényben meghatározott elévülési idő leteltéig köteles megőrizni. Van ugyan arra lehetőség, hogy az iratokat a könyvelés, feldolgozás időtartamára más helyre elvigyék (például a könyvelőhöz), de a könyvelés, a feldolgozás befejezése után, véleményünk szerint legkésőbb a bizonylatokkal érintett üzleti év beszámolójának az elfogadása után, vissza kell juttatni az adózóhoz (a társasághoz).Javaslatunk[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7803
2. találat: Könyvelői felelősség
Kérdés: A kft. 2008. 12. 01-jével könyvelőt váltott, aki vállalta a társaság teljes körű könyvelését. Írásbeli szerződés nem készült. Az előző könyvelő a rendelkezésére bocsátotta a könyvelőváltást megelőző bizonylatokat, kimutatásokat. Az új könyvelőnek ezekkel kapcsolatosan kifogása nem volt. Az új könyvelő könyvelte a decemberi számlákat, elkészítette a bérszámfejtést, a hozzákapcsolódó bevallásokat, az áfabevallást benyújtotta, de mérleget, társaságiadó-bevallást 2008. évre nem adott, nem ígérte meg, hogy beszámolót is készít. Lehetséges ez? 2009-ben is egész évben ő könyvelt, nála volt az összes dokumentum, bizonylat, de mérleget, helyiadó- és társaságiadó-bevallást ismételten nem készített, arra hivatkozva, hogy egy nagy értékű készpénzes ingatlanvásárlásra nem volt meg a cégben a pénzügyi fedezet, és nem kapott erre vonatkozóan információt, bizonylatot (pl. a tagi kölcsönről). Jogos-e a könyvelő hivatkozása?
Részlet a válaszból: […]decemberi bérszámfejtést végezte el, a decemberi bevallásokat nyújtotta be, írásbeli szerződés hiányában jogosan hivatkozhat arra, hogy csak ez volt a feladata. A megelőző könyvelőtől a bizonylatok átvétele nem jelenti azt, hogy azok könyvelésének helyességét is ellenőrizte, nem jelenti azt, hogy a december 1-je előtti könyvelés helyességéért is felelősséget vállal, e nélkül az éves beszámoló elkészítése pedig nem képzelhető el. Tehát írásban rögzíteni kellett volna, hogy a könyvelőnek nemcsak a decemberi bizonylatokat kell könyvelnie, de el kell készítenie az (egyszerűsített) éves beszámolót (nemcsak a mérleget) és a társaságiadó-bevallást is, nyilvánvalóan külön díjazás ellenében. A kérdésben leírtakból az következik, hogy a könyvelővel 2009-ben sem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. szeptember 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5555
Kapcsolódó tárgyszavak:
3. találat: Könyvelő, könyvvizsgáló utólagos felelőssége
Kérdés: A kft. rövidesen könyvelőt és könyvvizsgálót vált. Milyen utólagos felelőssége van a könyvelőnek és a könyvvizsgálónak abban az esetben, ha egy jövőbeni adóellenőrzéskor valami súlyosabb hibát, adóhiányt stb. találnak? Milyen törvény szabályozza a felelősségüket?
Részlet a válaszból: […]szemben érvényesíti (ezt a könyvelő a megkötött szerződés alapján - ha nem ő a hibás - továbbháríthatja a kft.-re), - adóbírság: ezt a kft.-re veti ki az adóhivatal, ha ez azonban a könyvelő hibájára visszavezethető, akkor a Ptk. általános szabályai szerint a könyvelőnek meg kell térítenie (vita esetén az igényeket bíróságon lehet érvényesíteni), - késedelmi kamat, önellenőrzési pótlék: az adóbírságnál leírtakat kell alkalmazni, azonban indokolt figyelembe venni, hogy a megállapítás időpontjáig a kft. használhatta a pénzt, így az okozott kár a pénzhasználatból realizálható kamat és a pótlék különbözete (a realizálható kamat számításáról indokolt a szerződésben rendelkezni). A könyvvizsgáló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. augusztus 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3755
4. találat: Könyvelői felelősség
Kérdés: Társaságunk könyvelőirodaként több cég könyvelését, bérszámfejtését, tb-ügyintézését végzi. Minden céggel vállalkozási szerződésünk van, amely szerződés részletesen tartalmazza a megbízó és a vállalkozó/könyvelő kötelezettségeit. A számviteli munkák hibás teljesítéséért a vállalkozó/könyvelő felel, ezért felelősségbiztosítással rendelkezünk. A szerződés szerint a rendelkezésünkre bocsátott bizonylatok alapján történik a könyvelés. Az el nem hozott bizonylatok hiányában bekövetkezett eredményt módosító tényért terheli-e felelősség a könyvelőirodát?
Részlet a válaszból: […]határidővel. Különösen fontos ez a külső bizonylatoknál, de nélkülözhetetlen a belső, a társaság által kiállított bizonylatoknál is (bár ezek közül a szigorú számadási kötelezettség alá tartozóknál a folyamatosság hiánya esetén a bizonylat hiányára a könyvelő is felhívhatja a figyelmet). Amennyiben a megbízó - az előbbiekben leírtak szerint - a szerződésben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. október 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1903
Kapcsolódó tárgyszavak: