Áfa a digitális korban IV.
Szálláshely-szolgáltatás és személyszállítás új áfaszabályai

Kérdés: Magánszálláshely-szolgáltatóként érdeklődöm, hogy milyen változások várhatók a szálláshely-szolgáltatás áfaszabályozásában, figyelemmel az Európai Bizottság e téren tett ajánlásaira?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az utazásszervezésre vonatkozó különös szabályozás (árrésadózás).Mivel a platformoknak abban az esetben keletkezne áfafizetési kötelezettsége, ha a rajtuk keresztül szolgáltatást nyújtó fél nem adóalany vagy adófizetésre nem kötelezett adóalany, ezért...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.
Kapcsolódó címke:

Alanyi adómentesség más tagállamban

Kérdés: Alanyi áfamentes vállalkozásként webáruházat üzemeltetek. A belföldi vásárlókon kívül vannak más EU-tagországból is magánszemély megrendelőim. A más tagállami vevőknek állíthatok-e ki adómentes számlát, vagy nekik áfásan kell számláznom? Utóbbi esetben a magyar vagy a vásárló lakóhelye szerinti áfamértéket kell felszámítani? A termékeket minden esetben Magyarországról szállíttatom ki a vevők részére.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ügylet teljesítési helye a vevő letelepedési helye szerinti tagállam, melyre az alanyi adómentesség nem terjed ki, így azt mindenképp adókötelezettség terheli. Ebben az esetben a vevő letelepedési helye szerint áfamértéket kell felszámítani, de annak bevallására...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.
Kapcsolódó címke:

Közkereseti társaság átalakulása

Kérdés: Egy kkt. szeretne átalakulni kft. társasági formára. Milyen lehetősége van erre a legegyszerűbb módon? A szakirodalomban több lehetőség ígérkezik. Kérem, hogy válaszukban jelöljék meg a törvényi hivatkozást is.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szabályait a 2–11. §-okban ismerteti.A Ptk. szerint átalakulás esetén az átalakuló gazdasági társaság (a kkt.) megszűnik, jogai és kötelezettségei az átalakulással létrejövő gazdasági társaságra, mint általános jogutódra szállnak át. Mivel az átalakulás...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.
Kapcsolódó címke:

Alapítvány könyvvezetése, beszámoló készítése

Kérdés: Kérdésünk alapítványunk könyvvezetésére és éves beszámolókészítésére vonatkozik. Az alapítványunkat a törvényalkotó az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 1. § 12. pontjában meghatározottak szerint kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetnek minősíti, és alapítványunk felsorolásra került a 2021. 06. 18-ai PM közleményben. Ez további kötelezettségeket ró az alapítványra, melyekről az Áht., Gst., Ávr. és Bkr. rendelkezik. Álláspontunk szerint azonban a fent említett törvényhelyek ellenére az alapítványunk könyvvezetésére és beszámolókészítésére továbbra is az Szt. előírásai vonatkoznak, melyeket ki kell egészítenünk az Ectv., a 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet és a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet előírásaival, azaz nem vonatkozik ránk az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet. Kérjük álláspontunk felülvizsgálatát!
Részlet az állásfoglalásából: […] ...közé sorolja be. Könyvvezetésére "a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló" 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet vonatkozik. Ennek értelmében a könyvelés és a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.
Kapcsolódó címke:

Osztalékként lakóingatlan kiadása

Kérdés: Egy egyszemélyes kft. rendelkezik egy lakóingatlannal. Ezen ingatlant osztalékként szeretné a kft. a tulajdonosának kiadni. Ennek milyen adó- és illetékvonzata van a társaságnál és a magánszemélynél, áfa kapcsolódik-e hozzá, és milyen számviteli elszámolási feladatok merülnek fel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szabály, amit a kérdésben leírtak esetében alkalmazni kell – a (2a) bekezdés tartalmazza –: "Ha a jóváhagyott osztalék, részesedés... kötelezettségként kimutatott összegének teljesítése nem pénzeszközzel történik, akkor a juttatás teljesítéseként átadott eszközt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.
Kapcsolódó címke:

Egyesület beszámolókészítése

Kérdés: Éves beszámolót kell-e készíteni egy egyéb egyesületnek, ha nem közhasznú, de 100%-os tulajdonosa egy kft.-nek?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szerint összevont (konszolidált) éves beszámolót kell készítenie].A Korm. rendelet szerinti egyszerűsített éves beszámolókészítési kötelezettséget a Korm. rendelet 8. §-ának (2) bekezdése írja elő akkor, ha az együttes éves bevétel meghaladja az 50 millió...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.
Kapcsolódó címke:

Alkalmi munkabérből végrehajtás érvényesítése

Kérdés: Arra szeretnék választ kapni, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretében létrejött alkalmi munkabérből hogyan érvényesíthető – ha egyáltalán érvényesíthető – a végrehajtás? 2023. 05. 01-től megemelkedett a mentes rész, valamint a végrehajtás olyan pénzbeli juttatásokból érvényesíthető, amelyet a magánszemély esetén szja-előleg-kötelezettség terhel. Ennél a foglalkoztatásnál ez összeghatárhoz kötött. Eltérő vélemények olvashatók az interneten.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szociális hozzájárulási adó és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja-tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség,b) a munkavállalót társadalombiztosításijárulék-fizetési és személyijövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.

2022. évi teljesítésű számlák visszaküldése

Kérdés: A 2022. évi szerződésen alapuló, 2022. évi teljesítésű számlákat csak röviddel ezelőtt küldtük meg egy költségvetési intézmény részére. Válaszuk szerint nem tudják a számlákat befogadni, miután a 2022. költségvetési év beszámolóval lezárt időszak, amelynek a módosítására nincs lehetőségük. Véleményünk szerint nem helytálló a számla befogadásának ezen a jogcímen történő elutasítása, mert a számviteli törvény alapelveinek, így a "teljesség" elvének a megvalósulását az államháztartási törvény is biztosítja. Ráadásul, miután a számlázott tevékenység már 2022. évben elvégzésre került részünkről, az már a 2022. évi szerződéses kötelezettségeik között is feltüntetésre került a nyilvántartásukban, tehát tudomásuk volt róla.
Részlet az állásfoglalásából: […] Sajnálatos módon a kérdező a saját maga által elkövetett törvénysértéséért a számlát be nem fogadó költségvetési intézményt hibáztatja. Az adott esetben a költségvetési intézmény helyesen járt el. A "teljesség" elvét a költségvetési intézmény a kérdező...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.

Korosztályok díjazottjai – pénzjutalom adózása

Kérdés: Magyarországon rendezett nemzetközi (művészeti) versenyen korosztályok szerint az első 3 helyezett pénzjutalomban részesül. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseim merültek fel:
1. A munkáltatónak milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséggel kell számolnia EGT-tagállam, illetve harmadik országbeli versenyzők esetében?
2. Kell-e vizsgálni a kettős adóztatásról szóló egyezményeket? Hogyan kell eljárni azon versenyző esetében, akinek országával kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény van?
3. Milyen igazolásokat kell kérni a versenyzőtől a szabályos kifizetés érdekében?
4. A versenyzők 14–24 év közöttiek, rájuk is vonatkozik a 25 év alattiak szja-kedvezménye?
5. Néhányan tárgyjutalomban (serleg, könyv, virág) is részesülnek majd. Ebben az esetben milyen adófizetési kötelezettsége merül fel a kifizetőnek és milyen a díjazottnak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a kifizetőnek van az esemény alkalmával viselt összes költség után személyijövedelemadó- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége. A juttatás értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyijövedelemadó- és 13...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.
Kapcsolódó címke:

Csapatépítő program költségeinek elszámolása

Kérdés: Társaságunk szervezeti egységenként csapatépítést szervezne. A csapatépítő program szabadidős, szórakoztató jellegű lenne. A munkavállalók részére bruttó 20.000 Ft/éves keretösszeget határoznánk meg, ebből az összegből fizetnénk a programokhoz kapcsolódó szállást, utazást, vendéglátást, szabadidős programot. A kérdésem az lenne, hogy ezek a költségek az Szja-tv. 70. § (6) bekezdése alapján egyes meghatározott juttatásnak minősülnek? Amennyiben nem, akkor minek minősülnek, és milyen adóteher vonatkozik rájuk?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tekintettel kapott jövedelmének számít. Ebben az esetben a juttatás értéke után felmerül a 18,5 százalékos egyénijárulék-fizetési kötelezettség és 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint a társaságnak 13 százalékos...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2023. augusztus 31.
Kapcsolódó címke:
1
…
47
48
49
…
483