Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

A találat a megadott követelések faktorálása tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Követelések faktorálása
Kérdés: A társaság közúti áruszállítással foglalkozik. A likviditási gondok elkerülése érdekében követeléseit faktoráltatja. A faktorcég előleget fizet, amelyből levonja a faktordíjat, majd - amikor a vevő neki teljesített - utalja a maradékösszeget is a faktorkamat levonásával. Mit és hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]nem fizet, a faktor visszaengedményezi a követelést. A Ptk. szerinti engedményezés valójában adásvétel, az engedményezéssel a követelés véglegesen átmegy az engedményes tulajdonába. Ebből következően - mint a kérdésből is kitűnik - a faktorálás valójában finanszírozási célokat szolgál.Így a faktoringszerződés nem más, mint egy "kölcsönszerződés", amelynek a sajátossága az, hogy a faktorcég (a kölcsönt nyújtó) esedékességkor elsőként nem az adóstól (a kérdező cégtől), azaz az engedményezőtől, hanem az adós kötelezettjétől lesz jogosult a követelés behajtását megkísérelni, és az adóssal szemben csak akkor lép fel, ha a kötelezett nem teljesít (ez utóbbi esetben az adós visszafizeti a kölcsönt, annak megfizeti a kamatát, visszakapja a követelése feletti rendelkezési jogot).A faktoráláshoz kapcsolódó számviteli elszámolások:Mivel a faktorálás nem adásvétel, a faktorált követelés nem megy át a faktorcég tulajdonába, így azt az adósnál (a kérdező cégnél) a könyvekből nem szabad kivezetni, de az analitikus nyilvántartásban a faktorálás tényét fel kell jegyezni, és természetesen a faktorcég nem veheti követelésként nyilvántartásba. (A Ptk. szerint a faktorcégnek a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kell bejegyeznie!)Ahhoz azonban, hogy a faktor jogosult legyen a követelést behajtani, az adósnak (a kérdező cégnek) a faktorcég rendelkezésére kell bocsátania a faktorált követelésre vonatkozó adatokat, a követeléshez kapcsolódó garanciákat, tájékoztatnia kell a kötelezettet arról, hogy a faktorcégnek köteles teljesíteni.A Ptk. szerint a faktorcég meghatározott pénzösszeget (ezt nem lehet előlegnek tekinteni) fizet, amelyet az adósnál (a kérdező cégnél) a faktorcéggel szembeni kötelezettségként kell kimutatni, mint pénzkölcsönt: T 384 - K 4512.A faktordíj a faktorcég pénzügyi szolgáltatásának ellenértéke, ezért azt az egyéb szolgáltatások költségei között indokolt kimutatni, jelen esetben a faktorcéggel szembeni kötelezettséget növelő tételként: T 532 - K  4512.Amikor a faktorcég felé a kötelezett (a vevő) teljesített,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. április 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8180
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,