Keresés eredménye

5 találat a megadott külföldiek adózása tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Külföldi állampolgár különadója
Kérdés: Magyar gazdasági társaság külföldi illetékességű ügyvezetője 180 napot meghaladó kiküldetésben dolgozik Magyarországon. Fizetését Németországban (az anyavállalatnál) kapja. Magyarországon az őt foglalkoztató kft. hipotetikus adót fizet a német jövedelem után. Ebben az esetben kell-e az ún. "szolidaritási adót", a 4 százalék különadót megfizetni az szja-n felül?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. június 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3184
Kapcsolódó tárgyszavak:
2. találat: Külföldi előadó díjazásának adóztatása
Kérdés: Előadás előadójának fizetett megbízási díjnak mi az adókötelezettsége EU-ból érkezés, ill. nem EU-ból érkezés esetén?
Részlet a válaszból: […]ország között egyezmény, akkor a külföldi előadó tevékenysége önálló jellegű tevékenységnek tekinthető, amelyre az adóegyezmények "Szabad foglalkozás"-ra vonatkozó cikkét lehet alkalmazni. Általánosságban elmondható, hogy az a jövedelem, amelyet az egyik államban illetőséggel bíró személy szabad foglalkozásból vagy más önálló jellegű tevékenységből élvez, csak ebben az államban (azaz a magánszemély illetősége szerinti államban) adóztatható, kivéve, ha a személy a tevékenység kifejtéséhez a másik államban rendszeresen állandó bázissal rendelkezik. Ha ugyanis a személy állandó bázissal rendelkezik, akkor a jövedelem a másik államban adóztatható, de csak annyiban, amennyiben az ennek az állandó berendezésnek tudható be. Magyarországra érkező külföldi előadók[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3050
Kapcsolódó tárgyszavak:
3. találat: Német állampolgár osztaléka utáni szja
Kérdés: Ha egy kft.-nek két tagja van, és az egyik német állampolgár, akkor a felvett osztalék után a német állampolgárnak hány százalék szja-t kell fizetnie? A német állampolgárnak van a németországi adóhivataltól igazolása, hogy ott regisztrálva van mint német adóalany, és a német szabályok szerint adózik. A kettős adóztatást elkerülő egyezmény számomra nem világos, hogy mikor és hány százalék (5, 10 vagy 15%) adót kell fizetni.
Részlet a válaszból: […]ha a külföldi személytől levont adó mértéke magasabb, mint a nemzetközi egyezmény alapján alkalmazandó adómérték. Ekkor a külföldi személy az illetőségigazolás és a kifizető igazolása benyújtásával az APEH Észak-budapesti Igazgatóságánál adó-visszatérítési igényt terjeszthet elő. Az adókülönbözetet az adóhatóság a külföldi személy által megjelölt belföldi forintszámlára utalja át. A külföldi illetőség igazolására a külföldi adóhatóság - az adómentességhez való jogosultság igazolására a nemzetközi szervezet - által kiállított okirat hiteles magyar nyelvű fordításáról készült másolat szolgál (a továbbiakban: illetőségigazolás). Az illetőséget adóévenként akkor is igazolni kell, ha az illetőség a korábban benyújtott illetőségigazolás óta nem változott.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. május 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1730
Kapcsolódó tárgyszavak:
4. találat: Külföldi ügyvezető díjazása
Kérdés: Egy Magyarországon alapított társaság francia állampolgárságú tulajdonosának - aki egyben a társaság ügyvezetője is - adott tiszteletdíj bérköltség vagy személyi jellegű egyéb kifizetés? Helyes-e az szja-számítás, ha a tiszteletdíj bruttó összege havi 160 000 forint, és - számításunk szerint - az szja 47 333 forint? Kell-e a külföldinek március 20-án, hasonlóan a magyar állampolgárokhoz, adóbevallást készítenie, és megilletik-e azok a kedvezmények, amelyek a belföldi adózókat megilletik?
Részlet a válaszból: […]kifizetés. A jövedelem az Szja-tv. értelmezésében munkaviszonyból származó (ha munkaviszonyban áll a külföldi), illetve nem önálló tevékenységből származó jövedelem. Mindkét esetben a juttatás egésze tekintendő jövedelemnek, így 2003-ban kedvezmények nélkül az adó 568 000 forint éves szinten, amely egy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. január 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1562
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
5. találat: Külföldi magyarországi lakása bérbeadásának adózása
Kérdés: 7-es számmal kezdődő adószámmal rendelkező külföldi magánszemély magyarországi lakását külföldi magánszemélynek bérbe adja. Köteles-e számlát kiállítani a bérleti díjról? Milyen adóterhei vannak?
Részlet a válaszból: […]ingatlan bérbedásából származó bevétel egésze jövedelem, amely után az adó mértéke 20 százalék. A magyarországi lakás bérbeadásából származó bevétel egésze tehát jövedelem, vele szemben költség nem érvényesíthető.Az ingatlan vagyon hasznosításából származó jövedelem a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szerint abban az országban adóztatható, amely országban ez az ingatlan (a kérdés szerint a lakás) van.Az Szja-tv. szerint a magánszemélynek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. augusztus 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 791
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,