Étkezés vállalati üdülőben
Kérdés
Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Megjelent a Számviteli Levelekben 2004. szeptember 30-án (91. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 1866
[…] ételek melegítésével, felszolgálásával kapcsolatos költségek: az elszámolt közvetlen munkabér és a közvetlen bér járulékai, a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetések, a fűtés, a világítás, a takarítás, a mosogatás költségei, az étkezéshez használt eszközök költségei (a bekerülési értékük, értékcsökkenési leírásuk); c) a reggelihez, a vacsorához beszerzett élelmiszer számlázott – áfa nélküli – bekerülési értéke anyagköltségként; d) a reggeli, a vacsora adagolásával, felszolgálásával kapcsolatos költségek: az elszámolt közvetlen munkabér és a közvetlen munkabér járulékai, a közvetlenül felmerült személyi jellegű egyéb kifizetések, a fűtés, a világítás, a takarítás, a mosogatás költségei, az étkezéshez használt eszközök költségei; e )az ebédhez, a reggelihez, a vacsorához biztosított üdítő- és egyéb italok költségei (anyagköltség). Megjegyzés: a kiszállított ebéd számlázott – áfa nélküli – értéke (és a kiszállításért fizetett összeg) közvetített szolgáltatás is lehet, ha az ebédet az étkezést igénybe vevők részére külön tételben számlázzák, és a térítés összege fedezi az a) és b) pont szerinti költségeket. (Ha nem fedezi a térítési díj a kapcsolódó költségeket, akkor a nem fedezett részt személyi jellegű egyéb kifizetésként kell elszámolni!) A reggelihez, a vacsorához vásárolt tej, kenyér, felvágott stb. bekerülési értéke – annak megtérítése esetén sem – nem lehet közvetített szolgáltatás (mert nem szolgáltatásnyújtás), de nem lehet az eladott áruk beszerzési értéke sem, mert az igénybe vevők részére nem élelmiszert számláznak. Az üdítő- és egyéb italok bekerülési értéke sem lehet az eladott áruk beszerzési értéke, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy nem tételesen, az eladott italok mennyisége alapján történik a számlázás. Az étkezéssel, az étkeztetéssel kapcsolatos költségek elsődleges elszámolása az 5. számlaosztályban történik, az általános előírások szerint. (Amennyiben a kiszállított ebéd továbbszámlázása közvetített szolgáltatásnak minősül, akkor azt elsődlegesen is a 8. számlaosztályban kell elszámolni!) A vállalati üdülőben megszervezett étkezés, étkeztetés (célszerű külön az ebéd és külön a reggeli, […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*