Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Tagi kölcsön visszafizetéskori kamata

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2012. február 23. (Számviteli Levelek 260. szám, 5311. kérdés)

Kérdés: Ha a kft. kölcsönt ad a tagjának, és úgy állapodnak meg, hogy a teljes összeg visszafizetésekor esedékes a kamat, akkor azt el kell határolni az adott évekre vagy sem? Forintban történő kölcsön adásakor a jegybanki alapkamat + 5% az elfogadott mérték. Devizában adott kölcsön esetében milyen mérték lehet elfogadott?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]amit be kell vallania és befizetnie. Tehát legkésőbb az adóév utolsó napján ki kell számítania a kifizetőnek - a magánszeméllyel szemben fennálló követelésére a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegével a kamat összegét; - a magánszeméllyel szemben fennálló követelésére a kölcsönszerződés szerinti kamat összegét (ezt kell könyvelni a pénzügyi műveletek bevételei között az aktív időbeli elhatárolásokkal szemben); - az előbbi két kamat közötti különbözetet, amelyből kiderül, hogy van-e kamatkedvezményből származó jövedelem. Itt kell megjegyezni, bár a járó, de még nem esedékes kamatot az időbeli elhatárolások között kell számvitelileg elszámolni, valójában az elhatárolt kamat is követelés, amelyet a magánszeméllyel szembeni követelésként kell figyelembe venni a kamatkedvezményből származó jövedelem meghatározása során (jellemzően a következő évben, években). Az Szja-tv. 72. §-ának (1) bekezdése szerint a tényleges kamatot a követelésre a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegével kiszámított kamattal kell összevetni. A törvényi előírás alapján nem a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal[…]

Figyelmébe ajánljuk

A kft. tagi kölcsönt vett igénybe. Van-e a kft.-nek bármilyen fizetési kötelezettsége a kölcsön után? Persze a kölcsön visszafizetésén kívül.

Tovább a teljes cikkhez

Az egy éven belüli tagi kölcsönt nem fizetik vissza a lejárat napjáig. Ilyenkor át kell-e sorolni a hosszú lejáratú kötelezettségek közé?

Tovább a teljes cikkhez

Kisvállalkozásoknál szinte mindenütt előfordul tagi kölcsön. Van-e előírás arra, hogyan kell ezt számvitelileg rendezni? Be lehet-e vonni a saját tőkébe? És ha igen, hogyan? Kell-e adózni utána?

Tovább a teljes cikkhez

Adott egy bt. negatív saját tőkével az évek során felgyülemlett veszteség miatt, illetve jelentős összegű tagi hitellel (kötelezettséggel). Több internetes szakmai portál szerint a negatív saját tőke rendezhető a tagi hitel elengedésével. Ez rendben is van, mert az elengedett...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére