Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Bérbeadó lemond a bérleti díjról

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2012. február 23. (Számviteli Levelek 260. szám, 5324. kérdés)

Kérdés: A Számviteli Levelek 256. számában az 5237. kérdéshez kapcsolódóan kiegészítésként kérdezem: ha a bérbeadó nyilatkozattal lemond a bérleti díjról, milyen adóvonzata van a bérbeadónál?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]256. számában az 5237. kérdésre adott válasz ebben az esetben is megfelelő. Más a helyzet akkor, ha a bérbeadó nem magánszemély, hanem például társaság, és a társaság mond le a bérleti díjról. Ez esetben a magánszemélynek adóköteles bevétele lesz a bérleti díj piaci értéke összegében, amely az önálló tevékenységből származó jövedelem szerint adózik. A bérbe vevő társaság pedig térítés nélkül jut hozzá a szolgáltatáshoz, amelyet a bérbe adó társaság az elengedett bérleti díj formájában juttatott. Ez utóbbi esetben[…]

Figyelmébe ajánljuk

2002-ben alakult bt. helyesen jár-e el, ha az ügyvezető személygépkocsiját veszi bérbe addig, amíg saját cégautót nem szerez be? Melyek a bérlés feltételei, milyen társasági- és személyijövedelemadó-vonzata van? Mi a helyes költségelszámolás?

Tovább a teljes cikkhez

Kiegészítés a Számviteli Levelek 77. számában az 1598. kérdéshez.

Tovább a teljes cikkhez

Cégünk gépjármű bérbeadásával foglalkozik. A teljesítési időpontnak a számla kifizetését tekintjük. 2005-ös teljesítés 2006. 02. hóban fizetendő. Mi a helyes áfakulcs ilyen esetben, 20 vagy 25 százalék?

Tovább a teljes cikkhez

Társaságunk hirdetési tevékenységet végző cégnek bérbe ad zárt udvaron belüli területet hirdetőtábla felállítása, illetve az épület homlokzatára való plakátfelragasztás céljából. A bérleti díjat - mint egyéb építmény bérbeadása - tárgyi adómentesen számlázzuk...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére