Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Magyar termék értékesítése svájci fióktelepen keresztül

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2013. július 25. (Számviteli Levelek 289. szám, 5962. kérdés)

Kérdés: Tisztítószerek gyártásával foglalkozó magyar cég a Magyarországon gyártott tisztítószereket fióktelepére, Svájcba kívánja kiszállítani és ott értékesíteni. Pénzügyi rendezés nem lesz. Magyarországon ez termékértékesítésnek minősül, és mint export szerepel az áfabevallásban, vagy mint vagyonmozgás az áfában nem is szerepel? Kell-e számlát kiállítani, vagy elegendő a szállítólevél? A könyvekben a készletmozgást kell szerepeltetni önköltségi áron? Vámoltatásra szükség van?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]magyarországi raktárban szerepel, hanem a fióktelepi raktárban. Ettől függetlenül a fióktelep könyvelésében beszerzésként és a magyar társasággal szembeni kötelezettségként kell kimutatni, értékesítését pedig a fióktelepnél is (a magyar társaságnál is) az eladási áron árbevételként, a könyv szerinti értéken az eladott áruk bekerülési értékeként kell kimutatni, illetve közvetlen önköltségen elszámolni.Mivel a svájci fióktelepre történő kiszállítással a kiszállított tisztítószerek végleg elhagyják Magyarországot, a fióktelep pedig svájci adóalany, az Áfa-tv.-nek az adó alóli mentesség termék Közösség területén kívülre történő értékesítéséhez kapcsolódó előírásait alkalmazni kell. Az adó[…]

Figyelmébe ajánljuk

Cégünk új személygépjárművek értékesítésével foglalkozik. Ha Közösségen belüli magánszemélynek vagy közösségi adószámmal rendelkező adóalanynak értékesítünk új személygépkocsit, azt áfásan vagy áfa nélkül tegyük meg?

Tovább a teljes cikkhez

Ha adószámmal nem rendelkező magánszemélytől történik a tárgyi eszköz vásárlása, az adásvételi szerződés elfogadható-e a könyvelés alapjául szolgáló bizonylatként? Mi a teendő áfa, szja szempontjából?

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan kell elszámolni azt az árengedményt, amit a vevő a fizetési határidőn belüli fizetéskor kap?

Tovább a teljes cikkhez

Egy kft. 2001. március 1-jén vásárolt egy személygépkocsit. Az áfáját - mivel nem is lehetett - nem igényelte vissza. A társaság 2003. január 1-jén az egyszerűsített vállalkozói adózási formát választotta. 2004. március 1-jén - az immár 3 éves - személygépkocsit...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére