Szerződés átruházásáért kapott összeg


X magánszemély Eladó és Y magánszemély Vevő között ingatlan-adásvételi előszerződés jött létre. Ezen szerződés tartalmazza a következő rendelkezést:
"Felek rögzítik, hogy Vevő jogosult az adásvételi szerződés megkötésére maga helyett 3. személyt jelölni, mely szerződésszerű teljesítésnek minősül."
Fenti rendelkezés alapján X magánszemély Eladó hozzájárulásával Y magánszemély és Z Kft. között létrejött a Megállapodás adásvételi előszerződés átruházásáról című okirat, mely alapján Z Kft. lett az előszerződés Vevője. Z Kft. az előszerződés átruházásáért ellenértéket fizetett Y magánszemélynek. (Y magánszemélynek az ügylettel kapcsolatban csak jelentéktelen költségei merültek fel.)
Helyesen gondoljuk-e, hogy a leírt ügylet az Szja-tv. 28. § (7) bekezdés a) pontjában írt ügylet? (Ha nem, akkor mely szabály vonatkozik rá?) Helyesen gondoljuk-e, hogy a leírt ügylet alapján az Y magánszemély által kapott ellenérték után az Szja-tv. 29. §-a szerint a kapott ellenérték 89%-át kell jövedelemként figyelembe venni, és az után személyi jövedelemadót és felső határ nélküli szociális hozzájárulási adót kell fizetni?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. október 26-án (494. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9359

[…] alkalmazható az Szja-tv. 29. §-a, amely szerint a kapott ellenérték 89 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni, tekintettel arra, hogy nem az Y magánszemélynek kell a szociális hozzájárulási adót fizetnie, hanem az Art. szerint kifizetőnek minősülő Z Kft.-nek. A Szocho. tv. 3. § (3) bekezdése alapján amennyiben az Szja-tv. szerint egyéb jövedelemnek minősülő jövedelem kifizetőtől származik, akkor az adófizetésre kötelezett a kifizető. Ebben az esetben tehát a Z Kft.-nek kell az Y magánszemélynek fizetett ellenérték után a 13 százalék szociális hozzájárulási adót megfizetnie. Ha magánszemély fizetné az ellenértéket, akkor lenne […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.