Többéves beruházás, felfüggesztett fejlesztés


Társaságunk a 2020. évben külső vállalkozások bevonásával többéves beruházást indított el, amelynek célja egy saját igényeknek megfelelő szoftver (rendszer) beszerzése, fejlesztése, amelyet a társaságunk kizárólag vállalkozási tevékenysége érdekében kíván használni. Ezen fejlesztések még nem kerültek aktiválásra, aktiválásig a felmerülő kiadásokat (bérköltség, szoftverfejlesztő vállalkozói díj, felhasznált szoftverek stb.) a (nem aktivált) vagyoni értékű jogok között tartjuk nyilván. A gazdasági körülmények megváltozása és egyéb indokok miatt a tervezett rendszer fejlesztését a 2023. évben – felső vezetői döntés alapján – felfüggesztették, és egy későbbi, bizonytalan időpontban egy másik, hasonló alternatív rendszer bevezetéséről fognak dönteni.
A társaság elképzelése szerint:
1. A felfüggesztett fejlesztések azon részei, amik a jövőben nem hasznosulnak, kivezetésre kerülnek a vagyoni értékű jogok közül terven felüli értékcsökkenésként. Ekkor a Tao-tv. 8. § (1) bekezdésének b) pontja szerint a társaságnak növelnie kell az adózás előtti eredményt az Szt. szerinti adózás előtti eredmény terhére (a mérlegfordulónappal vagy a kivezetés időpontjával) elszámolt terven felüli értékcsökkenéssel. Míg a Tao-tv. 7. § (1) bekezdés d) pontja értelmében az adózás előtti eredményt csökkenti a terven felüli értékcsökkenés adóalapnál érvényesíthető összege a Tao-tv. 1. és 2. melléklete szerint.
2. A felfüggesztett fejlesztések azon részei, amik a jövőben szellemi értékként hasznosulnának, átsorolásra kerülnek a szellemi termékek közé, taohatásuk nincs.
3. A felfüggesztett fejlesztések azon részei, amelyek kapcsán nem egyértelműen dönthető el, hogy a jövőben a fejlesztések során hasznosíthatók-e, a (nem aktivált) vagyoni értékű jogok között maradnának a későbbi felülvizsgálati időpontig.
A kérdés az, hogy a társaság helyesen, a jogszabályi előírásoknak megfelelően jár-e el, amennyiben a fent leírtakat alkalmazza?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. január 12-én (498. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9423

[…] beszerzésére, előállítására külön-külön.A számviteli előírások szerint vagyoni értékű jogként a megszerzett jogokat lehet kimutatni. A kérdésben leírtak nem ilyenek, például ilyen címen bérköltség nem mutatható ki. A szellemi termék közé is csak az Szt. 25. §-ának (7) bekezdése szerinti termékek minősíthetők. Az eddigiek során felmerült költségek közül azokat, amelyek jogszerűen nem minősíthetők vagyoni értékű jognak, illetve szellemi terméknek, a felmerülés időszaka költségének kell tekinteni.Elsődleges feladat tehát az, hogy a kérdésben "beruházásnak" nevezett helyre elszámolt költségeket felül kell vizsgálni, és azok közül azokat, amelyek megfelelnek a vagyoni értékű jogok, illetve a szellemi termékek számviteli követelményeinek, át kell vezetni a vagyoni értékű jogok (ezek csak megszerzett jogok lehetnek), illetve a szellemi termékek (már ilyennek minősített) számlákra, és a fennmaradó költségeket (akár számlázott, akár saját) a felmerülés időszaka költségének kell tekinteni, önellenőrzés keretében kell azokat a helyükre tenni.Megjegyzés: a szellemi értéket képviselő leírások nem minősülnek szellemi terméknek.Ha a jogszerűen vagyoni értékű jognak, illetve szellemi terméknek minősülő termékeket átvezették a megfelelő főkönyvi számlára, az átvezetést követően történhet azok minősítése:– a jövőben hasznosulnak, akkor maradnak ezeken a főkönyvi számlákon;– a jövőben nem hasznosíthatók, […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.