Számviteli szétválasztási szabályzat


Társaságunk intézményi hulladékgyűjtési, szállítási, tárolási, előkezelési szolgáltatási szerződés keretében a MOHU-nak mint megrendelőnek végez tevékenységet. E szerződés szerint a társaság intézményi szolgáltatónak minősül. A Ht. tv. 50. §-a szerint: A társaság beszámolási és könyvvezetési kötelezettségére, a beszámoló összeállítására, a könyvek vezetésére, valamint a nyilvánosságra hozatalra és közzétételre az Szt. rendelkezéseit az e törvény szerinti eltérésekkel kell alkalmazni. A kötelezett - a számviteli politika részeként - olyan szétválasztási szabályzatot dolgoz ki, és az egyes tevékenységeire olyan elkülönült nyilvántartást vezet, amely biztosítja az egyes tevékenységek átláthatóságát, valamint kizárja a keresztfinanszírozást. Az elkülönült nyilvántartás a (3) bekezdés szerint:
a) a koncessziós társaság és a koncesszori alvállalkozó esetében
aa) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység.
Ennek a szétválasztási szabályzatnak milyen módon tudunk megfelelni, milyen kötelező elemeket kell, hogy tartalmazzon? Az elkülönítés az általános költségek tekintetében magával hozza az önköltségszámítás módszertanának a módosítását is. Elegendő-e az utókalkuláció során megállapított általános költségfelosztás során eleget tenni a teljes körű szétválasztásnak, a közvetlen költségek azonnali szétválasztása mellett? Miként értelmezzük a "hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység"-et? A MOHU-val kötött szerződés gyűjtést és szállítást tartalmaz, ezért erre a kettőre különítettük el a könyvelést, mely biztosítja a közvetlen költségek évközi elválasztását. Helyes-e ez a gyakorlat? Ha egy hulladéktörvénnyel érintett tevékenységből nincs árbevétel, annak a költségét át lehet csoportosítani másik tevékenységhez?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. február 22-én (500. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9454

[…] kezelendők, tehát nem oszthatók fel. Az egyedi eszköz felhasználását, költségkénti elszámolását, egyedi tárgyi eszköznél az elszámolt értékcsökkenési leírást lehet felosztani (tevékenységekre szétválasztani) a tényleges igénybevétel alapján. Ebből következően a szétválasztási szabályzatban az eszközönként, eszközcsoportonként a tevékenységek közötti költségkénti elszámolást indokolt szabályozni, közvetlenül elszámolható és csak közvetetten - megfelelő vetítési alap arányában közvetetten - elszámolható költségek szerint.A források közül az igénybe vett szolgáltatók, szállítók választhatók szét tevékenységenként, feltéve, hogy azok számlái csak egyetlenegy tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásra, termékre vonatkozóan tartalmaznak adatokat, és ennek megfelelően történik a költségkénti elszámolás is tevékenységenként.A tevékenységenkénti nyilvántartás teljeskörűen csak abban az esetben valósulhat meg, ha a társaság a 6. és 7. számlaosztályok megfelelő számláit is vezeti.A kérdésekre - a fentiekben foglaltakon túli - válaszok:A számviteli szétválasztási szabályzat valójában sajátos önköltségszámítási szabályzat azzal a megszorítással, hogy a költségeket (ideértve a tevékenységekhez kapcsolódó ráfordításokat is) a teljes önköltség tartalmazza. Egyéb elemei, azok tartalma lényegében - az előbbiek figyelembevétele mellett - megegyezik az önköltségszámításra vonatkozókkal, de a szétválasztási szabályzat nem helyettesítheti a kötelező önköltségszámítást. Az árbevételt és az egyéb bevételeket is tevékenységenként kell a könyvvitelben rögzíteni.Ahhoz, hogy a szétválasztási szabályzat a követelményeknek mindenben megfeleljen, indokolt a vállalati számlarendet is felülvizsgálni, kiegészíteni (például tevékenységenkénti alszámlák vezetésével), továbbá a bizonylati szabályzatot korrigálni.A számviteli szétválasztási szabályzatban foglaltak alátámasztásához, különösen a közvetlen költségek elszámolásához, az általános költségek felosztása alapjának meghatározásához szükséges bizonylatokat indokolt a bizonylati szabályzaton belül elkülönítetten szerepeltetni, kiemelve a bizonylat szabályszerűsége mellett a bizonylatok valódiságáért való felelősséget is.Ha csak hulladékgyűjtéssel és hulladékszállítással foglalkoznak, akkor indokolt az ezen tevékenységek irányítását, szervezését végzők költségeit külön-külön gyűjteni […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.