Kölcsönzött munkavállalók jövedelmének forrásadója


Egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég magyar állampolgárságú munkavállalóit közvetíti Ausztriába. Az OECD Modellegyezmény Kommentárjának 15. cikkében foglaltak alapján gazdasági értelemben vett munkáltatónak az osztrák partner minősül, ezáltal a kölcsönzött munkavállalók jövedelme adóztatásának joga Ausztriát illeti. Ezzel párhuzamosan Magyarország mentesíti az adózás alól ezen jövedelmeket. A munkaerő-kölcsönzésről minden hónapban számlát állítunk ki az osztrák partner felé. Az osztrák partner a számla végösszegéből 20% forrásadót von le, amellyel a munkavállalók személyi jövedelemadója megfizetettnek minősül.
1. A kölcsönzött munkavállalók jövedelméből a cégtől levont forrásadó "ellentételezéseként" a magyar szja-nak megfelelő mértéket, 15%-ot vonunk le. Helyesen járunk el?
2. A számlázott összeg nemcsak a munkavállalók bérét és járulékait, hanem az egyéb költségeket is tartalmazza. Így a forrásadó és a munkavállalóktól levont összeg között jelentős eltérés van. A különbözetet egyéb ráfordításként számoljuk el. Helyesen járunk el?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. június 13-án (507. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9578

[…] le, és azt befizeti az osztrák adóhatóság felé. A 20%-os forrásadó levonásával azonban nem bizonyítható, hogy személyenként a munkavállalók jövedelme után Ausztriában adófizetés történt. Ezért ilyen esetben helyes lenne az az eljárás, ha a munkavállalóktól levonnának a bruttó összegből 15% személyi jövedelemadót, és azt bevallják és befizetik a magyar adóhatóság felé.Ismert azonban olyan NAV-állásfoglalás, amely alapján a NAV elfogadja, hogy az osztrák partner által a kiküldő társaság számlája alapján egy 20%-os forrásadó osztrák adóhatóság felé történő befizetésével az osztrák személyi jövedelemadó megfizetettnek tekinthető. Ezért Magyarország az egyezményi szabályok és az OECD Modellegyezmény Kommentárjának 15. cikkében foglaltak alapján mentesíti az adózás alól ezen jövedelmeket. Így nem helyes az az eljárás, hogy a kölcsönzött munkavállalóktól mintegy "a forrásadó ellentételezéseként" a magyar személyi jövedelemadó mértékével megegyező összeget vonnak le. Ha időközben mégis történt Magyarországon adófizetési kötelezettség, akkor az AJK nyomtatványon bejelentést lehet tenni az adóhatóság felé, és az elévülési időn belül az adókülönbözetet az adóhatóság fogja előírni a magánszemély javára.Az osztrák szabályozás szerinti 20%-os speciális adó megfizetésével a magánszemélyeknek nem merül fel Ausztriában bevallási kötelezettsége, így a magánszemélyek részéről nem kérhető igazolás az osztrák adóhatóságtól az adó megfizetéséről. Az osztrák fél csak akkor lenne köteles valamilyen igazolást kiadni a kölcsön adó cég, illetve a kölcsönzött munkavállalók felé az általuk levont […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.