Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott anyag kölcsönbe tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Kölcsönadott anyag elszámolása

Kérdés: Két kft. szerződést kíván kötni egymással anyag (készlet) kölcsönadásának tárgyában. Az átvevő társaság a kölcsönkapott anyagot felhasználja a tevékenysége során, terméket állíttat elő, az elkészült terméket értékesíti. A kölcsönkapott anyagot a szerződésben kikötött időpontban (egy éven belül) a társaság a kölcsönadó társaság részére ugyanolyan minőségben és mennyiségben visszaadja. A használatért használati díjat fizet a kölcsön­adó társaságnak. Lehet-e a kölcsönkapott anyagot átvételkor csak a 0. Számlaosztályban nyilvántartani a visszaadásig? Lehet-e ezt kölcsönként kezelni? Számlázni kell-e az átvett készlet értékét az átadó cégnek? Mi a helyzet az áfával?
Részlet a válaszból: […]rendelkezik a pénz helyett más dolog kölcsönbe adásáról. Tartalmaz viszont a kölcsönbe adott értékpapírok elszámolására vonatkozóan előírást. Ennek megfelelően indokolt az anyagok kölcsönbeadását is elszámolni a következők szerint:A kölcsönbe adó kft.-nél:- a kölcsönbe adott anyagok könyv szerinti értékét a pénzügyi műveletek ráfordításaként kell elszámolni (T 8714 - K 21-22), mint az értékpapír kölcsönbeadásakor;- a kölcsönbe adott anyagok kölcsönszerződés szerinti értéken követeléskénti állományba vétele a pénzügyi műveletek bevételeivel szemben (T 368 - K 9738);- amennyiben a kölcsönbe adott anyagok kölcsönszerződés szerinti értéke meghaladja a könyv szerinti értéket (a 9738. számla nagyobb összegű, mint a 8714. számla), a különbözetet a passzív időbeli elhatárolások között kell kimutatni (T 9738 - K 4811, az egyenleget a T 9738 - K 8714. tétel könyvelésével kell megállapítani);- amennyiben a kölcsönbe adott anyagok kölcsönszerződés szerinti értéke kevesebb, mint a könyv szerinti érték, a különbözetet az aktív időbeli elhatárolások között kell kimutatni (T 3923 - K 8714, az egyenleget a T 9738 - K 8714. tétel könyvelésével kell meghatározni);- az időbeli elhatárolást a kölcsönbe adott anyagok visszaadásakor kell megszüntetni;- a kölcsönbe adott anyagok visszaadásakor a kölcsönszerződés szerinti értéken készletre kell venni a visszaadott anyagokat (T 21-22 - K 368).A kölcsönbe vevő kft.-nél:- könyvelni kell a kölcsönbe vett anyagok készletre vételét a kölcsönszerződés szerinti értéken (T 21-22 - K 4512), mint egyéb rövid lejáratú kölcsönt;- a kölcsönbe vett anyagokat mint beszerzett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6608
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: