Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott átlagár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Elszámolóáras nyilvántartás helyett átlagáras nyilvántartás

Kérdés: Cégünk a készleteit 2013-ban és az azt megelőző években elszámolóáron tartotta nyilván. 2014-től azonban a súlyozott átlagáras nyilvántartásra térünk át, emiatt 2014-ben nyitás után lesznek rendező tételeink. Egyrészt meg kell szüntetni az árkülönbözeti számlákat az áruszámlákra történő átvezetéssel, másrészt ha átállnak az új nyilvántartásra, akkor a 2014. évi nyitó állományban az analitika és a főkönyv nem fog egyezni. Hová kell majd könyvelni az eltérést? A rég nem mozgó készletekkel mit lehet tenni?
Részlet a válaszból: […]készleteknél kell végrehajtani, de nem az árkülönbözeti számlák egyenlegének a készletszámlákra történő átvezetésével. Mivel az elszámolóár-különbözet az elszámolóáron számított készletértéket a tényleges bekerülési értékre helyesbíti, készletelemenként kell az elszámolóár-különbözetet az egyes készletelemek elszámolóáron számított értékéhez hozzárendelni, és ezzel az egyes készletelemek tényleges - könyvelt adatok alapján meghatározott - bekerülési értékét megállapítani. Az így megállapított január 1-jei bekerülési érték lesz az átlagáras nyilvántartás első eleme. Ezt követően az első beszerzéskor kell a súlyozott átlagárat megállapítani.A leírtak szerint megállapított, készletelemenkénti bekerülési érték biztosíték lehet arra, hogy az analitikus nyilvántartás és a főkönyvi könyvelés között az egyezőség január 1-jén és azt követően is fennálljon.A rég nem mozgó készletek esetében viszont az Szt. 56. §-ának (2) bekezdése szerint már a 2013. évi zárás során értékvesztést[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. január 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6173

2. találat: Átlagár alkalmazása

Kérdés: Vásároltunk 14 db tenyészkant EU-tagországból. A számlán 13 db 1800 euró/db egységáron, 1 db 0 euró/db értéken, ajándékként szerepel. Hogyan kerül könyvelésre, milyen értéken aktiváljuk?
Részlet a válaszból: […]szállítóval szemben [T 161 - K 455]. Az ajándékként kapott, a 14. tenyészkant is az 1800 eurós értéken kell állományba venni, de nem a szállítóval, hanem a rendkívüli bevételekkel szemben [T 161 - K 9891], amely bevételt halasztott bevételként időbelileg el kell határolni. Amennyiben a társaság a tenyészkanokról csoportos nyilvántartást vezet, akkor a 14 tenyészkan egy nyilvántartás szerinti egységet jelent, amely esetben az egyedi tenyészkan bekerülési értékét a 13 tenyészkan bekerülési értéke [13 x 1800 = 23 400 euró] alapján kell számításba venni [azaz 1671,4 euró]. [Itt kell megjegyezni, egy-egy tenyészkan[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. augusztus 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3786
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Éves szintre számított átlagár használata

Kérdés: Szövetkezetünk olyan számítógépes készletnyilvántartó programot alkalmaz, amely a benzinkútnál vásárolt üzemanyag-zárókészlet értékéhez a beszerzési átlagárat az évi összes beszerzési érték és az évi összes beszerzett mennyiség hányadosaként számolja ki. Erőteljes árcsökkenés miatt a program által - az előbbiek szerint - kiszámított átlagár mintegy 15 százalékkal magasabb volt, mint az év végi tényleges beszerzési ár. Az adott készletet milyen értéken szerepeltessük a mérlegben?
Részlet a válaszból: […]előírással. A kérdésben szereplő esetben (gyakori beszerzés és naponként többszöri, rendszeres értékesítés mellett) azonban a leírt módszer alkalmazása nem helyeselhető. (Mint a kérdés is mutatja, az éves átlagár érdemileg magasabb, mint az év végi tényleges beszerzési ár.) Az adott esetben az átlagos (súlyozott) beszerzési árat célszerű minden beszerzés után újra és újra megállapítani (a beszerzés előtti mennyiség és érték, valamint a beszerzett mennyiség és érték figyelembevételével, az utolsó beszerzés utáni [a beszerzés előtti és a beszerzett] készlet bekerülési értékének és együttes mennyiségének hányadosaként), és az aktuális évközi árukészlet (üzemanyag)-csökkenések értékét ennek alapján elszámolni. Ez esetben év végén a számított átlagos (súlyozott) bekerülési értéket jellemzően az utolsó beszerzések bekerülési értékei fogják meghatározni. A kérdésben szereplő esetben a mérleg-fordulónapi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. február 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1115
Kapcsolódó tárgyszavak: ,