Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott cégautó-nyilvántartás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Háziorvosi bt. cégautó-útnyilvántartása

Kérdés: A háziorvosi tevékenységgel foglalkozó bt. rendelkezik cégautóval, de nem fizet cégautóadót (mert a vonatkozó törvény szerint nem kötelezett erre), köteles-e útnyilvántartást vezetni, figyelembe véve a hivatalos és a magáncélú km-t?
Részlet a válaszból: […]egészségügyi államigazgatási szerv törvény alapján kizárólag betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek. Ugyanakkor a 70. § (10) bekezdésében a kifizető köteles megállapítani, megfizetni és bevallani a cégautóadót azon cégautó után, amelyet nem kizárólag az előzőekben említett alapfeladat(ok) ellátására használnak, hanem bármely körülmény vagy dokumentum alapján megállapítható a személyes használat is. Az adó megfizetése alól mentesülő kifizető köteles a cégautónak az alapfeladat(ok)hoz kapcsolódó kizárólagos használatát igazoló minden dokumentumot (menetlevél, útnyilvántartás)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3738
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Cégautó magáncélú használata

Kérdés: Cégünk nagykereskedelmi tevékenységet folytat. Üzletkötőnk számára fél évre a munkavégzéshez egy személygépjárművet szeretnénk bérelni. Dolgozónk a gépjárművet a lakásán tárolja, mivel nem oldható meg, hogy minden nap a munka végeztével a cég székhelyén leadja. Belső szabályzat van a gépjármű tárolására. Minden hónapban a menetlevél alapján a dolgozó a magánhasználatot megtéríti. Levonható-e a bérleti díj áfája? Kell-e cégünknek cégautóadót fizetnie?
Részlet a válaszból: […]személyes célra (is) használja (használják) vagy használhatja (használhatják). Személyes használatnak minősül különösen a munkahelyre, a székhelyre vagy a telephelyre a lakóhelyről történő bejárás, kivéve, ha az említett útvonalon történő használat kiküldetés (kirendelés), külföldi kiküldetés, külszolgálat keretében történik. A leírtakból következik, ha az üzletkötő a lakásától a munkahelyére megy és vissza a bérelt személygépkocsival, akkor az magáncélú használatnak minősül. Ha kiküldetési rendelvénnyel megy a lakásától a kiküldetéssel érintett városokba, helyekre, akkor az nem tekintendő magáncélú használatnak. Természetesen, ettől eltérő magáncélú használat is lehetséges. A magáncélú és az üzleti célú használatot útnyilvántartás vezetésével indokolt dokumentálni, a magánhasználat alapján kiállított menetlevél nem elegendő, a kiküldetés megtörténtét a kiküldetési rendelvény igazolásával, amelyet (amelynek a hitelesített másolatát) az útnyilvántartás mellékleteként célszerű megőrizni. A gépkocsinként vezetett útnyilvántartásnak legalább a következő adatokat kell tartalmaznia: a magáncélú, illetve az üzleti célú (a gazdasági tevékenység érdekében történő) használat adatait tételesen: mikor,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. szeptember 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2758
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Cégautó-nyilvántartás (eva)

Kérdés: Az Szt. hatálya alá tartozó - evát választó - kft.-nek kell-e a cégautó használatáról útnyilvántartást vezetnie, vagy elég az év elejei és az év végi kilométeróra-állás rögzítése?
Részlet a válaszból: […]kell vezetnie. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy a kft. az Szt. hatálya alá tartozik, és mint ilyen társaság, köteles az Szt. bizonylati fegyelemre, a gazdasági események bizonylatolására vonatkozó követelményeinek megfelelni. Az Eva-tv. csak a cégautóadó megfizetése alól mentesít! A kft. csak a nevére szóló számlák alapján számolhat el költséget, az elszámolt költségnek a realizált bevétel elérése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. december 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1962
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,