Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott elhatárolás (áfa) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Felújítás-karbantartás elhatárolása

Kérdés: Kérdésként merült fel, hogy a lapos tető szigetelése, a meglévő utakra koptatóréteg felvitele, gépeken, berendezéseken (darukon) a vezetékek cseréje, a darupálya felújítása, alkatrészek cseréje, csarnoki ikerfújó szellőztető rendszeren végzett munkák, kerítések, korlátok megépítése, cseréje, az épületen lévő kapuk cseréje karbantartás vagy felújítás?
Részlet a válaszból: […]a lépcsőknél a műkövezés is.)A karbantartás körébe tartozik, ha a gépeken, berendezéseken (a darukon) lévő, az azokhoz tartozó elektromos vezetékeket kicserélik. A gépekbe, berendezésekbe beépített motorok cseréje jellemző karbantartás.A vezérlőberendezés áthelyezése, cseréje önmagában nem felújítás, nem beruházás. Ha azonban eddig nem volt, és most új vezérlőberendezést építenek be, azt a kapcsolódó tervezés költségeivel együtt beruházásként kell elszámolni.A darupályánál - mint építménynél - felújítás az, ha a sínpálya egészét kicserélik, beruházás az, ha a darupályát lebontják, és újat építenek. Ha csak a darupálya alá rezgéscsillapító hatású alátétet helyeznek el, azt karbantartásnak kell tekinteni.Az önálló funkciót ellátó tárgyi eszközöknél az elhasználódott alkatrészek, vezetékek cseréje, szét- és újbóli összeszerelése, az eszközök áthelyezése esetén a tárgyi eszköz leszerelése és újbóli felszerelése karbantartásnak minősül, függetlenül attól, hogy mibe kerül.Hangsúlyozni kell, hogy az önálló funkciót ellátó tárgyi eszközökön elvégzett munkákat lehet minősíteni. A kérdés szerinti csarnoki ikerfújó szellőztető rendszer nem biztos, hogy egyetlen tárgyi eszköznek tekintendő. Ha az egész egyetlen tárgyi eszköznek minősíthető, akkor az azon végzett munkákat jellemzően karbantartásként kell elszámolni. Amennyiben a különböző funkciókat az összekapcsolt, de a funkciót önállóan is ellátni képes tárgyi eszközök biztosítják, az elvégzésre kerülő munkák között lehetnek eszközcserék is, amelyeket viszont az adott, önálló funkciót ellátó tárgyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. november 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7761
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Elhatárolt bevételek, ráfordítások áfája

Kérdés: Hogyan kell könyvelni az elhatárolt bevételek, ráfordítások áfáját? Ha a 2008-ban kiállított költségszámla teljesítési dátuma 2007., az áfát a 2007. évi áfabevallásba beállítom? A könyvelésben elhatárolom a költséggel együtt?
Részlet a válaszból: […]2007-ben megtörtént!), bár a számlát 2008-ban bocsátották ki. Az áfa legkorábban a számlakibocsátással azonos áfabevallásban helyezhető a számla fogadójánál levonásba. Így a 2007. évi teljesítésről szóló számlát beszerzésként, költségként 2007. évre könyvelni kell, mint nem számlázott szállítást, illetve nem számlázott szolgáltatást (T 21-22, 51-52 - K 4549), nincs időbeli elhatárolás. Amikor 2008-ban majd könyvelik a beérkezett számlát, akkor kell azt a szállítóval szemben kötelezettségként és levonható áfaként elszámolni (T 466, 4549 - K 4541). Számtalan variáció lehetséges. Az azonban fel sem merülhet, hogy az előzetesen felszámított áfa, illetve a fizetendő áfa időbelileg elhatárolásra kerüljön. Amennyiben a számviteli törvény (a szerződés) szerinti teljesítés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3707
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,